מיכל

מכירת קרקע ע"י בן ממשיך

שלום, אחי הוא בן ממשיך והוא רוצה למכור קרקע מאחורי ביתו. את הקרקע קיבל כבן ממשיך. האם הוא יכול לעשות זאת?

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! "בן-ממשיך" הוא מושג, המיוחד למשפחות מתיישבים בנחלות חקלאיות במושבי-עובדים. בן-ממשיך רשאי להקים בית למגוריו במשק-ההורים(מבחינת "המינהל" המקימים הם ההורים, בעלי זכויות-המתיישבים במשק). זכויות הבו-הממשיך בבית-מגוריו ובחצר הצמודה לו שבמשק, הינן זכויות מוגבלות מראש, ככל הנובע ממעמדם של ההורים כ"בעלי-המשק", מתנאיו המיוחדים של "המינהל" כנציג בעלי-הקרקע, וכן ממעמדה של האגודה-השיתופית-החקלאית של המושב בכלל משבצת-הקרקע שהוקצתה ליישוב. "מכירה" של חלק מהמשק יכולה להיעשות רק ע"י ההורים, בעלי-הנחלה, ורק על-פי התנאים המיוחדים של "פיצול" יחידת-מגורים מן המשק, כפי שנקבע לנושא ע"י "המינהל" ( גם אז - תיחשב היחידה כחלק מהמשק, מבחינה "רעיונית", למניעת פיצולים נוספים ). גם אם בן-ממשיך "יפצל" את ביתווחצרו ממשק-ההורים - לא יהיה רשאי למכור חלק מהנכס ש"נתפצל"; קל-וחומר, אין הוא רשאי לעשות כך במסגרת נחלת-ההורים. כאמור, המדובר במשק חקלאי במושב-עובדים.