ליאור פרי

תשלומי מעמ בקיבוץ המוגדר כאגודה שיתופית חקלאית

שלום רב, הנני בן קיבוץ במעמד של תושב קיבוץ המוגדר כאגודה שיתופית חקלאית. כחלק מהליכי השינוי והפרטת הקיבוץ, מתנהל בימים אלו מהלך אשר משנה את מעמד חברי הקיבוץ למעמד חברי אגודה וכמו כן יצורפו למעמד זה בני קיבוץ שלא היו מוגדרים כחברים אך בעקבות חוקי רשות מקרקעי ישראל, המחייבים קבלה לאגודה השיתופית כל מי שבונה נכס ומשלם את עלויות שווי הקרקע. שאלתי היא האם דין חוקי המע"מ לחבר אגודה שיתופית כדין אזרח רגיל? האם ניתן להפריד ולסווג חובת תשלום מעמ באותו מוסד צריכה או שירותים בתוך הישוב למשל צרכניה או תשלומי חינוך ובכך לייצר שני מודלים תשלומיים האחד לחבר אגודה והשני לתושב שאינו חבר אשמח לתגובה מפורטת או להפניה לגורם בקיא יותר תודה רבה

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! תחולת הוראות דיני המיסוי לגבי נושאי ההתייחסות השונים והמגוונים שלהן, הינה תוצאת-לוואי עקב המציאות המתהווה והמשתנה לפי צרכיה ( צרכי-המציאות וצרכי בני-האנוש המעורבים ); אך מציאות ארגונית, חברתית או קיבוצית – איננה צריכה להיות מוכתבת עקב שוני בתחולת הוראות דיני מיסוי, גם אם שיקולי-מס, כשלעצמם, הינם חלק מתכנון מתחייב במישור הכלכלי והעסקי. דיני המיסוי, החלים על כלל הציבור בישראל, נקבעים על-פי קני-מידה מיוחדים משלהם, במיוחד בנושא המורכב של מס-ערך-מוסף וגבייתו. במגזר הקיבוצי, ובמיוחד לגבי קיבוצים "מתחדשים" – נוצרים תכתיבים במסגרות השונות, בין עקב הנובע מההסדרים הפנימיים החדשים עצמם ובין עקב הנובע מתכתיבים חיצוניים, לרבות תכתיבי "רשות מקרקעי ישראל" ורשויות מעורבות אחרות החייבות להתייחס לענייני הקיבוץ וחבריו. על רקע הערות כלליות אלה, מוצע לבחון גם את השאלה הנוכחית: למילוי הוראות הדין והנוהל בנושא מע"מ, גם אם הן מורכבות יותר במקרה כאמור בשאלה – יש לסמוך על הנהלת-החשבונות של הקיבוץ ועל רואה-החשבון המלווה את הקיבוץ בברית-הפיקוח אליו הוא מסונף ( או רואה-החשבון-המבקר שמונה במקומה ); בברית-הפיקוח אף יש מי שמתמחה בנושאי-מע"מ. לגבי כל שוני בהתנהלות מול קבוצות-משנה של חברים – טיפולים טכניים שונים בתחום המע"מ אינם צריכים להצדיק יחס שונה כלפי חברים, ואינם צריכים להוות מקור לחידוד יחסים פנימיים בין החברים בקיבוץ. בהערת-אגב: חובות שונות וחישובים שונים, מבחינת דיני המיסוי, עשויים לחול גם על בני-זוג נשואים, אשר אחד מהם עצמאי והשני – שכיר. האם בכך יש כדי להטיל צל על הנישואין או על יחסי בני-הזוג!?