אמיר

שליטה באגודה שיתופית

שלום רב, האגודה מעוניינת לפתוח חשבון בבנק חדש ומעצם כך יש מחוייבות להצהיר האם יש להתאגדות בעל שליטה "כהגדרת מונח זה בחוק ניירות ערך התשכ"ח - 1968". שאלתי - האם באופן גורף באגודה שיתופית לא ייתכן מצב בו יש בעל שליטה? האם כאשר מספר בני משפחה חברים באגודה, ייתכן מצב שבו יחשבו כבעלי שליטה לפי הגדרת החוק? בתודה מראש אמיר

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! ספק אם הציבור הרחב של חברי האגודות השיתופיות בישראל, רובן ( אגודות יישוביות וקואופרטיבים ) ככולן, צריך להטריד עצמו בשאלות של "שליטה" או קיום "נהנה" מאחורי התאגיד – מונחים אשר נדרשים ע"י הבנקים בישראל מול בעלי-חשבונות, עקב הצורך למנוע עקיפה של הוראות "חוק איסור הלבנת הון, תש"ס-2000". עקיפה כזו עלולה להתבצע בעזרת תאגיד, או דרך הסדר של נאמנות לסוגיה. לצורך מוגבל זה, באה הוראה מפורשת ומפורטת בסעיף 7 של החוק הנ"ל, לבירור קיומו של גורם "שולט" או נהנה "מאחורי המסך" - גורם אשר יידרש להיחשף ולמסור את פרטי זהותו, כדי לפקח כראוי על השולט או הנהנה הממשי, בהקשר לפעילות הכספית, המתנהלת בחשבון באמצעות הבנק. הבנק, לפי החוק, מחוייב בהצגת השאלה. אם ישנה אגודה שיתופית כלשהי, שהדבר רלבנטי לגביה – יש לה, ממילא, גם יועץ משפטי, אשר יסייע בדיווח המתחייב. בדיווח כזה, "שליטה" בתאגיד - כהגדרתה המאומצת מ"חוק ניירות ערך"; כך לפי הוראת סעיף 7 של חוק "איסור הלבנת הון". כהערת אגב: גם אם מתאפשר לאדם לגייס ששה מקרובי משפחתו, לשם ייסוד וניהול של "אגודה שיתופית", הרי אם רצונו ב"שליטה" או ב"הנאה" באמצעות תאגיד – מוטב שיעשה זאת ע"י "חברה" או "שותפות", ולא באגודה שיתופית, בה שולט... עקרון-השוויון בין כל החברים!