נמרוד אפל

מה דינו של חוזה שמבוסס על עבירה

במידה ובין שני צדדים יש חוזה בכתב שמכיל הגדרות ועקרונות שעליו הוא מבוסס שהם בעייתים מבחינה חוקית ואתית, לא תקינים. חשוב לציין שבמקור לא ממש היה סיכוי שבכלל תיהיה מחלוקת כי שני הצדדים להסכם שגם ידעו שהעקרון אינו תקין. אבל החוזה נוצר כדי שיהיה מסמך מוסדר. האם במצב כזה יש הגיון משפטי של אחד הצדדים ללכת לבית משפט עם חוזה כזה ולבקש לתבוע על בסיסו? מה יחסו של בית משפט לחוזה כזה? בית המשפט דן בו? מתעלם מהבעיתיות שבו? יש מקרים כאלה שהגיעו לבית משפט?

item.Author מנהל הפורום עו"ד גילעד ושדי

על בית המשפט להרתיע מפני כריתת חוזים בלתי חוקיים. מגמה זו הייתה קיימת גם לאור הדין הקודם. סעיפים 30 ו-31 לחוק החוזים מחייבים את בית המשפט לעשות צדק בין הצדדים לחוזה הבלתי חוקי, היינו שצד לחוזה כזה לא ייבנה מהטענה שמדובר בחוזה בלתי חוקי כדי להתחמק מהתחייבויותיו על פיו. על כן קובע סעיף 30 את הכלל לפיו חוזה בלתי חוקי בטל תוך כדי השבת המצב לקדמותו, וסעיף 31 קובע חריגים לכלל – פטור מהשבה וחיוב צד בקיום חיובו - מאפשרים לבית המשפט להגיע לתוצאה צודקת. בהצלחה