גלית

חוק האלכוהול- מה סמכות המשטרה?

שלום עו"ד רגב יאיר, אבקשך להסביר לי כהורה מתי מותר לשוטר לשפוך את הבירה שהחזיק בני כאשר ישב עם חברים בגן הציבורי הסמוך לביתנו? אודה לך עם תרחיב בעניין החוק הזה, מאחר והשוטרים ידעו דברים שאני כלל לא שמעתי עליהם. תודה מראש, גלית

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום גלית, במקרה שתיארת חסרים פרטים מהותיים, לאחר עיון בהסבר הכללי אשמח להסביר לך באופן קונקרטי מה הסמכות של השוטר. כעקרון, אם בנך עבר את גיל 18 והשעה עדיין לא 21:00, הסיבה היחידה שבגללה שוטרים יכולים לשפוך לכם משקה אלכוהולי היא אם הם מעריכים שאתם מתכוונים לפעול באלימות או להפר את שלום הציבור. חוק המאבק בתופעת השכרות (הוראת שעה ותיקון חקיקה) התש"ע 2010, שנכנס לתוקף ביום 07.04.10, הינו חלק מתוכנית לאומית כוללת ללחימה בתופעת השכרות, בעיקר בקרב קטינים, בניסיון למזער את התופעות השליליות הנלוות לתופעה זו. להלן עיקרי החוק: סמכות השמדת משקאות משכרים - החוק החדש מקנה לשוטר סמכות לתפוס ולהשמיד משקה אלכוהולי (לרבות המיכל), המוחזק במקום ציבורי או ברכב הנמצא במקום ציבורי, אם יש יסוד סביר לחשש כי המחזיק במשקה מתכוון לשתות אותו והדבר עלול להביא להפרת הסדר הציבורי או לפגיעה בשלום הציבור או בטחונו. כן קובע החוק כי מי שמחזיק משקה משכר במקום ציבורי או ברכב הנמצא במקום ציבורי בין השעות 21:00 בלילה ל-6:00 בבוקר, אם יש לשוטר "יסוד סביר להניח כי אדם שותה משקה משכר או כי אדם המחזיק משקה משכר מתכוון לשתותו, במקום ציבורי או ברכב הנמצא במקום ציבורי, וכי שתיית המשקה המשכר עלולה להביא להפרת הסדר הציבורי או לפגיעה בשלום הציבור או ביטחונו", רשאי השוטר לתפוס או להשמיד את המשקה או את כלי קיבולו. כלומר, בשעות בין 21:00 ל-06:00 חזקה כי החשש כאמור מתקיים, אלא אם כן הוכח אחרת להנחת דעתו של השוטר. יוצאים מן הכלל מקומות ועסקים בהם האלכוהול מוגש לשם צריכתו כדוגמת מסעדות, פאבים ובתי מלון. לגבי קטינים, הסמכות לתפוס ולהשמיד את המשקה רחבה עוד יותר וחלה בכל שעות היממה ללא קשר לקיומו של חשש להפרת הסדר. מבחינה חוקית כיום, שתיית אלכוהול כשלעצמה, אינה מהווה עבירה פלילית, להבדיל ממכירת ואספקת אלכוהול לקטין. בברכה, עו"ד פלילי רגב יאיר

גלית

תודה לך על התשובה המפורטת. האם יש גם איסור לגבי המכירה לקטינים?

עו"ד פלילי יאיר רגב

סעיף 193א לחוק העונשין, קובע איסור מכירת משקאות משכרים לקטין, כאשר עונשו של המוכר משקאות משכרים לקטין הוא עד ששה חודשי מאסר, ואף ניתן לראותו כמי שהפר את תנאי רישיון העסק בניגוד לחוק רישוי עסקים, ולנקוט כנגדו בסנקציות שונות לרבות צו לסגירת העסק. עונשו של מי שמעודד או משדל קטין לשתות משקאות משכרים, הוא עד שלושה חודשי מאסר. אך אם נחזור לעניינם של הצרכנים, למרות שעצם שתיית האלכוהול על ידי קטין אינה מהווה עבירה, הרי שבפועל מקרים רבים של הסתבכות בעבירות פליליות הם תולדה של צריכת אלכוהול. כידוע אלכוהול משפיע כ"משחרר בלמים ועכבות", וכך, תחת השפעת האלכוהול נולדות התנהגויות שלא היו קיימות אלמלא השתייה, חלקן מגיעות עד כדי ביצוען של עבירות פליליות חמורות. כאמור, נוספו הוראות בחוק העונשין שמטרתן למנוע את עקיפת איסור המכירה של משקה אלכוהולי לקטינים: עבירה חדשה - איסור לרכוש משקה אלכוהולי עבור קטין ולספקו לו במקום ציבורי בין היתר, כדי למנוע אפשרות של עקיפת ההוראה באמצעות מתווך בגיר. איסור זה לא יחול אם הדבר בוצע בנוכחות ובהסכמת האדם האחראי על הקטין או בחוג משפחתו. חזקת מודעות לקטינות - נקבעה חזקה, כי בעל עסק או עובד בעסק, שמכר, הגיש או סיפק לקטין משקה אלכוהולי, ידע שמדובר בקטין, אלא אם כן הוכיח כי הקטין הציג בפניו תעודה לפיה הוא בגיר. תיקון לחוק רישוי עסקים (תיקון מס' 26-הוראת שעה), התש"ע-2010. התיקון לחוק רישוי עסקים נכנס לתוקף בתאריך 28.08.10. להלן עיקרי התיקון: נקבע איסור על מכירה, הגשה או הספקה של משקה משכר מהשעה 23:00 עד השעה 06:00 למחרת. יוצאים מן הכלל עסקים אשר עוסקים במכירה, הגשה או הספקה של משקה משכר לצריכה במקום, כדוגמת מסעדות ופאבים. מקומות העוסקים במכירה והגשה של אלכוהול מחויבים להציג שילוט במקום בולט כדלקמן: • שעות איסור המכירה, הספקה או הגשה. • איסור מכירת משקאות לקטין ולשיכור. • אזהרה בדבר הנזקים האפשריים הנובעים מצריכת אלכוהול. הורחבו הסמכויות הניתנות למשטרה באשר לסגירת עסק, המוכר אלכוהול שלא כדין. מקווה שעזרתי, עו"ד פלילי יאיר רגב