בניה על גג משותף
גג משותף. בבעלותנו דירה שאנו משכירים, הדירה נמצאת בבית של 10 דירות , שלוש קומות ושתי כניסות. השכן בקומה השלישית בכניסה שלנו הגיש בקשה לבנית קומה נוספת מעל דירתו ולאחר ששמונה דיירים (במיוחד אלו מהכניסה השניה) חתמו לו ולמרות התנגדותנו זכה באישור העיריה ועומד לבנות. השכן לא חתם על שום הסכם איתנו או עם השכנים ביחס לפיצוי על זכות הקנין ולא הבטיח אותנו בפני נזקים צפויים לבנין שהוא כבן חמישים שנה, או נזק אישי כתוצאה מבעיות בהשכרת דירתנו בזמן הבניה. שאלתי היא מה ניתן לעשות בשלב זה.
משאלתך לא ברור האם מדובר בתוספת בנייה של חדר על גג או מדובר בבניית קומה שלמה על גג הבניין והאם הגג צמוד לדירתו או מדובר בגג משותף, כמו כן לא ציינת האם קיים תקנון מוסכם והאם זכויות הבנייה צמודות לבעל הדירה, באופן כללי ניתן לומר כי כאשר מתבקשת בנייה על גג הרי שמעורבים שיקולים קנייניים ותכנוניים. בהיבט התכנוני העירייה אינה בודקת בדרך כלל עניינים קנייניים והיא מתמקדת בהיבטי תכנון האם הבנייה המבוקשת תואמת את דיני התכנון והבנייה והתוכניות החלות. אם כי כאשר מתעוררת שאלה קניינית אפשר וועדות התכנון יפנו את הצדדים לבית המשפט. השאלה הקניינית האם רשאי בעל הדירה לבצע בנייה על הגג תלויה בתשובות לשאלות לעיל. ככל שמדובר בגג משותף ו/או נעשה שימוש בזכויות בנייה של כלל הדיירים הרי שנדרשת הסכמת כל בעלי הדירות. במקרים של הרחבה של דירה קיימת אפשר ויידרש רוב של 75% מבעלי הדירות ששני שליש מהרכוש המשותף צמוד לדירתם. ככל שקיימת פגיעה קניינית הרי שיש לפנות למפקח על הבתים המשותפים בבקשה לצו מניעה ובירור המחלוקות. דוד מלניק, עו"ד www.melnik.org.il your personal lawyer
שלום ותודה על התשובה, לשאלתך, מדובר בבניה של חדרים ומרפסת מעל שטח הדירה שלו שהיא עליונה ועל הגג שהוא רכוש משותף של כל הדיירים. לכל הבנין זכויות בניה חפשיות של 370 מ״ר והשכן מבקש בניה של 37 מ״ר ומרפסת זיזית בולטת. האם עלינו לפנות למפקח על הבתים המשותפים? באם יוחלט לאשר את הבניה האם יש דרך להבטיח מראש פיצוי על נזקים?
שאלות נפוצות:
אלי כוכבי
עודד בן חיים