שירנוש

מה אומר החוק בנוגע לצוואות וייפוי כוח מתמשך?

היי בעלי חולה סרטן מתקדם מאוד, בן 40. עשה שימור פוריות. אין לנו ילדים (מבחירה). מה קורה במידה וחלילה נכנס למצב שלא יכול לקבל החלטות, אך עדיין בחיים? ומה קורה בנוגע לירושת נכסיו? יש לו משפחה גרעינית (הורים, אחים וכו') ואותי - אשתו מזה עשור. האם עלולות להתעורר בעיות במידה ואינו מותיר צוואה וייפוי כוח מתמשך? האם לדוגמה ההורים/האחים שלו יכולים להשתמש בזרע שנשמר בשביל ליצור ילדים? האם האחים/ההורים יכולים לכפות עניינים כספיים או החלטות בריאותיות כאלה או אחרות - למשל לא לנתק אותו ממכונות החייאה, למרות שהוא לא מעוניין שינסו להציל אותו?

עו"ד נורית פיש

באשר לירושת אדם לאחר פטירתו החוק קובע כי זכויות הירושה של בן זוג 11. (א) בן-זוגו של המוריש נוטל את המיטלטלין כולל מכונית נוסעים השייכים, לפי המקובל ולפי הנסיבות, למשק הבית המשותף, ונוטל משאר העזבון – (1) אם הניח המוריש ילדים או צאצאיהם או הורים - חצי; (2) אם הניח המוריש אחים או צאצאיהם או הורי הורים - שני שלישים, ובלבד שאם ערב מותו של המוריש היה בן הזוג נשוי לו שלוש שנים או יותר וגר עמו אותה שעה בדירה הכלולה, כולה או חלקה, בעזבון, יטול בן-הזוג את כל חלקו של המוריש בדירה האמורה, ושני שלישים מהנותר משאר העזבון; (ב) אם לא הניח המוריש קרוב מן המנויים בסעיף קטן (א), יורש בן הזוג את העזבון כולו. לעומת זאת יפוי כח מתמשך מתייחס לתקופה בה אדם בחייו ממנה את מי שהוא רוצה שיטפל בענייניו כאשר לא יוכל לדאוג לענייניו בעצמו. יפוי הכח המתמשך מתייחס לשלושה נושאים: אישי , רפואי , כלכלי.