
מנהל הפורום רונן גדות - עורך דין ונוטריון
יורש במעמד כתיבת צוואה
ס"ד בוקר טוב, האם יורש שאמור להנות מהעיזבון רשאי להיות נוכח במעמד כתיבת הצוואה יחד עם המצווים ( ז"ל) ועם העו"דים ? ב.האם אותו יורש רשאי לומר שקיבל במעמד הדפסת הצוואה גם "השלמות" בע"פ מאחד המצווים לגבי תנאי מהותי שנכתב בצוואה ? ג. ואם התשובה על סעיף ב היא חיובית , האם העו"דים במעמד הדפסת הצוואה הפרו לכאורה את חובתם בכך שלא השלימו בכתב ובאופן ברור את אותן "השלמות" בע"פ ? בתודה

יורש "רשאי" להיות בכל מקום שירצה. הבעיה היא שעצם נוכחותו עלולה לגרום לביטול הוראת צוואה שנעשתה לטובתו של אותו יורש. היורש רשאי לומר מה שירצה ואפילו יהיה זה נכון - לשון הצוואה הכתובה היא הקובעת ולא הסברים בעל פה. אם ההסבר בעל פה נותן משמעות אחרת או משנה לגבי ענין מהותי, הוא חייב להיות בכתב. העדר כתב מפורש וברור עלול להצביע על כך שכוונת המוריש היתה אחרת ממה שנאמר בעל פה. צוואה אמורה לשקף את רצונו של המוריש ולא של עורך הדין. מוריש אמור לקרוא צוואה או לבקר את הנוסח שלה לפני חתימתה. אם מוריש הורה משהו ועורך הדין שעורך את הצוואה השמיט משהו מהותי וניתן להוכיח זאת, והמוריש לא יכול היה למנוע זאת במאמץ סביר, ייתכן שיש כאן רשלנות של עורך הדין. בכל מקרה, גם אחרי עריכת הצוואה צריך עושה הצוואה לעיין בה שוב ולחשוב האם היא אכן משקפת את רצונו האמיתי. צוואה היא מסמך חשוב מכדי שייעשה לאחר יד וללא ביקורת חוזרת לפני החתימה וגם לאחר החתימה.
הכל טוב ויפה מצד שני ,יכול אותו יורש לטעון כך : "שאת ההרחבה-הפירוט שקיבל בע"פ מצד המצווים לאותו תנאי כתוב בצוואה הינו אמת לאמיתה ולו בגין העובדה שהפירוט הוא כה ספציפי וייחודי לאותו תנאי ,שלבטח הוא לא המציא אותו וגם אין לו ,לכאורה, אינטרס להמציא הרחבה שכזאת בע"פ ולייחס אותה למצווים ז"ל". כיצד ניתן להתמודד ולתקוף משפטית טיעון שכזה (נוסף על העובדה שאותו יורש הינו בחזקת השומע הבודד ששמע את אותו עניין בע"פ ? )

להבנתי כל כולו של הטיעון הנפלא שלך הוא הודאה חד משמעית שנטלת חלק פעיל בעריכת צוואה. ומשכך הדבר כל הוראת צוואה לטובתך בטלה ככל שהיא לטובתך ואחרים יירשו במקומך. בהצלחה.
שאלות נפוצות:
יחיאל שייביץ
יהודית
שחר בן-דוד