המציאות העגומה היא, שאנו מזדקנים. מרגע הולדתנו, מתחילה השחיקה המתמשכת במהלך כל חיינו, עד אשר בשלב מסוים היא מגיעה למצב של חוסר יכולת לתפקוד מלא. דמנציה היא לדעת המומחים גורם מצטבר לאורך השנים, כך גם מחלות זיקנה.
חוסר יכולת תפקוד גופנית או מנטלית מגבילה את כושרנו גם המשפטי, כך שאנו עלולים לאבד בשלב מסוים את היכולות שלנו. אם נגיע למצב שכזה, נתקשה לבצע פעולות משפטיות כגון חתימה על מסמכים, מתן הסכמות, מתן התחייבויות וביצוע עסקאות, כך שלא נוכל לפעול גם בפעולות חיוניות יומיומיות, כגון משיכת כסף, רכישות, אשפוז וכיוצא באלה.
במקרים אלה, בני המשפחה ייאלצו לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולבקש מתן צו אפוטרופסות על גוף או רכוש, או שניהם יחדיו. זהו הליך המצריך הגשת תיק בבית המשפט, ניירת רפואית, חוות דעת רפואית של מומחה, וכמובן הסכמות של המתמנים כאפוטרופוס.
במצב כזה, אין לאדם שליטה על התהליך, והוא מקבל אפוטרופוס שאולי לא מתאים או לא היה חפץ בו, ולמעשה שולטים אחרים על גורלו. מה גם, שבית המשפט לא תמיד ממהר לתת צו אפוטרופסות על רכוש, מחשש ניצול הזולת, ולעתים מתמנה כאפוטרופוס גוף מסחרי שעוסק בכך תמורת שכר. טחנות הצדק טוחנות לאט - נשמע מוכר?
ביצוע ייפוי כוח מתמשך - צעד נחוץ ומומלץ
להבדיל מאפוטרופוסות, הליך ייפוי כוח מתמשך איננו מינוי של בית המשפט, הוא נעשה בהליך מקוון על ידי מערכת ממוחשבת, במסגרת האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים. את ההליך מורשים לבצע רק עורכי דין שקיבלו הכשרה מיוחדת ורישיון ספציפי לכך מאת משרד המשפטים. לתוך תוכנה מורכבת מוקלדים כל הפרטים הנדרשים והיא משודרת לאפוטרופוס הכללי - שם היא ממתינה להפעלתה על ידי מיופה הכוח.
גם אם לממנה מספר ילדים המוכנים להתמנות כמיופה כוח, מומלץ למנות מיופה כוח אחד ומחליף אחד, זאת על מנת למנוע מחלוקות ביניהם, מחלוקות שעלולות לגרום נזק לממנה. ניתן למנות גם מיודעים - אלה יקבלו מידע ממיופה הכוח, וכך לרשום את כל הילדים במסמך.
האפשרויות לתת הוראות מנחות, מקדימות, על ידי הממנה למיופה הכוח, כיצד ומה יפעלו בעניינים מסוימים כגון כספים, נכסים, בנקים, הן חשובות וחיוניות וחובה לכלול כאלו.
המינוי, שמשמעותו היא הסמכות לבצע את כל הנדרש בפני כל גוף, מוסד או אדם, מהווה תחליף לצו האפוטרופסות והוא מתפרסם על ידי האפוטרופוס הכללי לכל המוסדות הרלבנטיים, לרבות בנקים במדינה. יתרון נוסף במינוי שכזה בכך שהוא אינו שולל מהממנה את היכולת, הכוחות והסמכות להמשיך לתפקד ולפעול על דעת עצמו גם לאחר מינוי מיופה הכוח. לסיכום, ביצוע ייפוי כוח מתמשך הוא צעד נחוץ ומומלץ.
לאתר של עו"ד ונוטריון משה סיון
*מאמר זה איננו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני
(צילום: שאטרסטוק)