עסקים משפחתיים הם כוח בזירה העסקית, כאשר ההיכרות והאמון בין השותפים בני המשפחה, בצירוף מוטיבציה של גאווה משפחתית, מהווים מנוע אפקטיבי לצמיחת העסק. עם זאת, השילוב בין עסקים למשפחה עלול לטשטש את קווי הגבול בין האישי לעסקי וסכסוכים עסקיים עלולים להפוך אמוציונליים, לצאת משליטה ולהעכיר גם את היחסים המשפחתיים. אפשר למנוע את כל זה באמצעות ליווי עסקי ומשפטי מקצועי וניסוח מדויק של הסכם השותפות העסקית בין בני המשפחה.
יתרונות מובנים, אתגרים בלתי נמנעים
היתרונות של שותפות עסקית משפחתית ברורים. בין השותפים קיים אמון גבוה, הם מכירים זה את זה היטב, כולל כל היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם. היכרות מוקדמת וקרובה היא גורם שתורם לתיאום הציפיות ולשיתוף הפעולה בין השותפים. בנוסף, פעמים רבות בני המשפחה חולקים גם גאווה משפחתית, דבר שמגביר את המוטיבציה ואת המחויבות שלהם לעסק.

יחד עם זאת, שותפות עסקית משפחתית עלולה להביא איתה גם אתגרים ייחודיים. סכסוכים אישיים עלולים לצוץ בזירה המשפחתית ולגלוש אל תוך העסק, קבלת החלטות עלולה להיות מושפעת מסגירת חשבונות ומשיקולים רגשיים ולא ענייניים, קונפליקט בין דורי עלול להתפתח בין הדור המייסד לדור ההמשך, ובמקרים רבים השותפים בני המשפחה מתקשים לשמור על הפרדה בין החיים האישיים להחלטות העסקיות שהם צריכים לקחת.
מניעה היא תרופה הטובה ביותר הסכם שותפות בין בני משפחה
כדי למזער את הסיכונים שעלולים לאיים על הצלחתו של עסק משפחתי, חשוב להיערך מראש ולנקוט בצעדים פרואקטיביים, שהראשון והמשמעותי ביותר שבהם הוא ניסוח הסכם מפורט בין השותפים. הסכם שותפים טוב צריך לכסות את כל הנושאים הקשורים בשותפות ובניהול העסק, לאחר שהצדדים דנו בהם בליווי של איש מקצוע, והגיעו להסכמות.
יש אנשים שמרגישים שכאשר מדובר בעסק משפחתי, ניסוח הסכם עסקי מפורט הוא סימן לחוסר אמון בין השותפים, אבל חשוב להדגיש כי בדיוק ההפך הוא הנכון. ההסכם אינו משקף חוסר אמון, אלא מהווה ביטוח ליחסים טובים ולשיתוף פעולה מוצלח. כאשר הכל מוסכם וכתוב, זה משאיר מעט מאוד פתח לוויכוחים ולפרשנויות, שכן המשא ומתן כבר נעשה וההסכמות כבר הושגו.
הסכם שותפות בין בני משפחה
בהסכם השותפים כדאי להגדיר במדויק את התפקידים ואת האחריות הברורה של כל שותף ולקבוע מנגנוני קבלת החלטות מוסכמים. חשוב לוודא כי כל בן משפחה המעורב בעסק הוא בעל הכישורים והידע הנדרשים לתפקידו, ולפעמים יש צורך להשקיע בהכשרה מקצועית מתאימה.
רצוי להכניס להסכם גם תכנון של נושא הירושה של הבעלות על העסק ולכלול הוראות ברורות לגבי הצוואה של השותפים. כמו כן, כדאי לבסס ולבנות ערוצי תקשורת פתוחה וכנה בין השותפים בני המשפחה, דבר שהוא קריטי להצלחת השותפות. כל ההסכמות לגבי ניהול העסק צריכות להיות כתובות באופן מפורט, שבו מוגדרים התפקידים, הסמכויות, אופן חלוקת הרווחים ומנגנוני יישוב הסכסוכים.
מה עושים במקרה של סכסוך?
למרות כל המאמצים, ניהול עסק הוא עסק מורכב, עם עליות וירידות, לקיחת סיכונים וקבלת החלטות תחת לחץ. לכן, תמיד יש אפשרות להתפתחות סכסוכים בין השותפים, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בעסק משפחתי. במקרה כזה, חשוב לפעול במקצועיות, לזהות את קיומו של הסכסוך כמה שיותר מוקדם, לנהל דיאלוג פתוח וכן בין השותפים, ולחתור כבר מההתחלה ליצירת ערוץ תקשורת ולמציאת פתרונות מוסכמים.
אם בני המשפחה אכן חתמו על הסכם שותפים מפורט טוב עוד בתחילת השותפות, הדרך שלהם לפתרון הסכסוך תהיה הרבה יותר קלה, שכן הם יוכלו למצוא בסעיפי ההסכם חלק מהתשובות לדילמות שבבסיס הסכסוך.
כמובן, יש גם מקרים מורכבים יותר שבהם השותפים מגיעים למבוי סתום בדיאלוג ביניהם, כך שהסכסוך מחריף ומאיים על הצלחת העסק. במקרים כאלה מומלץ לפנות לייעוץ חיצוני. מגשר מקצועי או יועץ עסקי יכולים לעזור לצדדים להגיע להסכמות ולסיים את הסכסוך לטובת כולם, ובעיקר לטובת העסק.
לפעמים הפרידה כואבת אך הכרחית
לעתים, למרות כל המאמצים, הפתרון היחיד הוא פרידה וסיום השותפות העסקית. זוהי החלטה לא קלה, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בעסק משפחתי, אך יש מצבים שבהם היא הכרחית, דווקא כדי שאפשר יהיה להציל את העסק וגם לשמור על היחסים המשפחתיים. מה שחשוב לזכור הוא שפרידה עסקית אינה חייבת להיות סוף פסוק ליחסים המשפחתיים.
ליווי של איש מקצוע וניהול נכון של הפרידה, תוך שמירה על כבוד הדדי והימנעות מעימותים מיותרים, יכול לאפשר לבני המשפחה לשמור על קשרים טובים גם לאחר פירוק השותפות העסקית.
לסיכום ניתן לומר ששותפויות עסקיות בין בני משפחה יכולות להיות מתכון להצלחה, אך הן גם עלולות להיקלע לסכסוכים ולאי הסכמות מהותיות. הסכם שותפים מפורט, מגובש ומנוסח בידי בעל מקצוע שילווה את השותפים, הוא מתכון לניהול נכון של העסק המשפחתי, תוך שמירה על כבוד הדדי ותקשורת פתוחה, לטובת העסק ולטובת המשפחה.
עו"ד גיא הרשקוביץ, מגשר ונוטריון, ייעוץ וייצוג משפטי בתחום המסחרי