רגע לפני שמתחילים, אני רוצה לומר לכם כמה מילים אישיות: מנסיוני, דווקא הרגעים שאחרי התאונה, כשהכל מבולבל ולחוץ, הם הקריטיים ביותר לשמירה על הזכויות שלכם. המדריך הזה נכתב במיוחד עבורכם, מתוך רצון אמיתי לעזור לכם לדעת בדיוק מה לעשות, שלב אחרי שלב, כדי שתוכלו להתמודד נכון ולהגן על עצמכם בהמשך הדרך.

מספיק רגע אחד של חוסר תשומת לב בכביש כדי לשנות הכל – וברגע כזה רבים מאיתנו לא בטוחים מה באמת נכון לעשות: איך לתעד? עם מי לדבר? מתי לפנות לחברת הביטוח ואיך להימנע מטעויות שיכולות לעלות ביוקר? במדריך הבא תקבלו את כל התשובות מה צריך לעשות מיד אחרי תאונת דרכים, כדי לשמור על הזכויות שלכם ולהתנהל בצורה הנכונה מול הגורמים השונים.
 
מה הם הצעדים הראשונים והחיוניים שיש לנקוט מיד לאחר תאונת דרכים?

1. במידה שהמצב הגופני והנפשי מאפשר, כבר במקום התאונה יש לצלם את הרכבים המעורבים טרם הוזזו מהמנח בו הם נמצאים וכן את תוואי הכביש ככל שניתן כמובן.

2. יש לצלם את רישיון הרכב, תעודת הביטוח ורישיון הנהיגה של יתר הנהגים המעורבים.

3. ככל שמרגישים פגיעה גופנית או נפשית יש להזמין משטרה ואמבולנס למקום התאונה. 

איזה מידע ותיעוד קריטי חשוב לאסוף בזירת התאונה?

כאמור, צילום הרכבים במנח בו מצויים מיד לאחר הפגיעה, צילום של הכביש, ככל שניתן משני הכיוונים מהם הגיעו הרכבים.
חשוב ביותר: במקום בו עשויה להיות מצלמה, כמו בית עסק שנמצא במקום/ בית פרטי/ מצלמת עירייה/ משטרה/ מצלמה בכביש בינעירוני, יש לפנות לא יאוחר ממספר ימים לגורם האחראי או הרשמי על מנת להוציא את הסרטון של התאונה טרם יימחק.

רבים המקרים בהם לא ניתנה הדעת לכך ומאחר שככלל שמירת סרטון במצלמות הוא עד עשרה ימים לכל היותר, יש חשיבות רבה לזמן שבו פועלים להשגת הסרטון. 

עדויות של אנשים שראו את התאונה. חשוב ביותר! ככל שיש אפילו עדות אחת שהיא ניטרלית (ללא קשר משפחתי/אישי כלשהו למעורב בתאונה), כך גדל הסיכוי באחוזים רבים להוכחת אשמת הצד האחר בתאונה.

מהי חשיבות צילום הרכב והזירה מזוויות שונות?

> עדות לעצם קיום התאונה במועד ובמקום בו התרחשה - לעתים, חברות הביטוח מעלות חשד לבימוי האירוע התאונתי, ותצלומים אלה יש בהם כדי להדוף את החשד באופן כמעט מיידי ומוחלט.

> צילום נזקי הרכב המעורב - יש בהם כדי למנוע ניסיון להגדלת נזקים ודרישת פיצוי עליהם שלא כדין. כמו כן, ממנח הרכבים לאחר התאונה ניתן ללמוד רבות לעניין האחריות לקרות האירוע, כלומר מי אשם בתאונה. 

> צילום הכביש מזוויות שונות - כך ניתן ללמוד על תוואי הדרך. על אף שרבות מהדרכים מוצגים באמצעות גוגל מפות, עדיין, ישנן דרכים שלא ניתן למוצאן ולעיתים אף עוברות שינוי עד למועד בירור האחריות לתאונה, בעיקר כאשר ישנם הליכים משפטיים.

מתי ואיך צריך ליצור קשר עם חברת הביטוח?

ככל שהרכב מבוטח, יש לפנות לביטוח ככל שניתן סמוך לקרות התאונה. עם זאת, טרם הפנייה יש לתת את הדעת לתיאור האירוע שאותו נציג בפני נציג חברת הביטוח. לטופס ההודעה הראשוני אותו נדרש למלא בעל רכב לאחר קרות אירוע תאונתי משמעות רבה ביותר למשך כלל ההליך. זהו הטופס אשר בזכותו או בגללו בד"כ תקום ותיפול ההחלטה לעניין האשמים בתאונה.

 

עו"ד עינב דהן. צילום: יהלי צלמים
עו"ד עינב דהן. צילום: יהלי צלמים

 

כשממלאים טופס זה יש לתאר באופן המדויק ביותר את פרטי אירוע התאונה, לרבות תוואי הדרך, קיומו של תמרור אזהרה/רמזור, כיכר וכדומה.

1.    ככל והתביעה היא לפוליסת ביטוח המקיף, יש לוודא כי נשלח טופס מינוי שמאי רכב וכן שהרכב ייבדק בסמוך לקרות התאונה.

2.    אם התביעה היא לפוליסת צד שלישי של הרכב הפוגע, יש לזמן שמאי רכב לעריכת חוות דעת על הנזקים שנגרמו כתוצאה מהתאונה, וכאמור חשוב ביותר שבדיקת השמאי תתבצע ככל שניתן סמוך לקרות התאונה.

איזה פרטים חשוב לתעד על הצד השני במקרה של תאונה מול צד ג'?

> מסמכים כגון: רישיון רכב, תעודת ביטוח ורישיון נהיגה.
> שיחות או התכתבויות, ככל שהיתה התקשרות לאחר התאונה.
> צילום הנזקים שנגרמו לרכבו של הצד שכנגד.
> כל ראיה/עדות שלו שיכולה להעיד על אחריותו לתאונה.

מה הן הטעויות הנפוצות שעושים נפגעי תאונות דרכים בזירה?

לרוב, עקב הלחץ בו מצויים המעורבים, מזמינים משטרה למקום כשמניחים שהשוטר שיגיע למקום יגבה את כל הפרטים, יצלם, יתעד, יוציא מצלמות ויקבע את האשמה. בפועל, לזירה מגיע שוטר (לרוב שאיננו בוחן תאונות דרכים), גובה את הפרטים של מי שנמצא במקום בלבד, כשייתכן שאחד המעורבים או כולם כבר פונו לקבלת טיפול רפואי. 

מכאן, אין לסמוך על אף גורם חיצוני, אך אם הנהג בתאונה איננו מסוגל לבצע פעולות כמו צילום הרכבים וגביית פרטי הצד הפוגע, ניתן שיבקש ממישהו בזירה סיוע באמור.

לרוב, שוב עקב מצבי לחץ, ועל אף שברוב התאונות מתקבצים אנשים רבים שחלקם אף ראו את התאונה, נוהגים להתעלם מנוכחותם וזוהי טעות גדולה! יש לבדוק מי ראה את התאונה ולקחת את פרטיו במקום. זיכרו: גם אם ימנע בעתיד מעדות בבית המשפט, תמיד ניתן יהיה לזמנו לתת את העדות.

מה הן הטענות הנפוצות של חברות הביטוח לדחיית תביעות ביטוח מקיף?

הטענה הנפוצה ביותר בעיקר בשנים האחרונות היא טענת מרמה. כלומר, טוענים כי התאונה מבוימת או לא אירעה כפי שהמבוטח הציג אותה. טענה זו שוללת לחלוטין את הפיצוי שאמור היה להינתן למבוטח בשל הנזקים שנגרמו לרכבו.

טענה נוספת היא החרגה בפוליסה. לעתים רק אחרי התאונה מבוטח מגלה כי הביטוח שהונפק לו מוחרג לגיל מסוים או אדם מסוים, וגם במקרה זה נשללת ממנו כל זכות לפיצוי כספי עבור הנזקים שנגרמו לרכבו.

איך מוכיחים מרמה בתביעות ביטוח וכיצד ניתן להתגונן מפני חשד כזה?

לאחר 14 שנות ניסיון בהתמודדות עם תביעות אלה, אני יכולה ראשית להרגיע ולומר שרובן מסתיימות בקבלת פיצוי מלא למבוטח אשר נדחתה תביעה נגדו.

עם זאת, חשוב לדעת להתמודד כראוי עם תביעות מסוג זה. ככלל, חברות הביטוח בבואן לדחות תביעה עקב מרמה, מחזיקות חוות דעת של חוקר תאונות עם ממצאים כגון חקירות המעורבים, פירוט שיחות, דו"ח איתורן, מסלול נסיעת המבוטח עובר לתאונה וכדומה. 

על פי פסיקת העליון, חברת הביטוח יכולה לדחות את חשיפת הדו"ח על ממצאיו עד לאחר עדותם של המעורבים בתאונה בבית המשפט. מכאן, יש לפעול בתביעות מעין אלו במקצועיות רבה תוך שימוש בכלל האמצעים הנדרשים, לרבות שימוש במומחים ובליווי משפטי אשר ייתן את המענה הנכון שיביא בסופו של יום להוכחת טענות המבוטח ולהצלחת התביעה. 

איך מוכיחים אחריות בתאונות דרכים מורכבות?

לעתים, וככל שישנו תיעוד באמצעות תצלומים ממקום האירוע אף בתאונות מורכבות, עו"ד עם ניסיון בתחום ידע להוכיח את אחריות הרכב הפוגע בתאונה. עם זאת, לעתים יש מצבים שבהם אין מנוס אלא לשלב את הידע והמקצועיות של עורך הדין עם חוות דעת של מומחים בתחום. מהאמור, משרדנו עובד עם מבחר מומחים מקצועיים שמומחיותם מוערכת ומוכרת אף בבתי המשפט.

מהו התהליך החוקי לתביעת נזיקין נגד נהג אחר?

1. על פי הפסיקה והתקנות, יש תמיד למצות את ההליך ולהגיש מכתב דרישה לצד שכנגד טרם הגשת תביעת לבית המשפט. צד שיגיש תביעה טרם ניסיון מוכח למיצוי ההליכים, לרוב לא ישולמו לו הוצאות המשפט ושכ"ט עורך דין וזאת אף אם ניצח בתביעה.

2. ככל שמתקבל מכתב דחייה מהצד שכנגד או שלא ניתן מענה על אף שחלפו 30 ימים ממתן המסמך המהותי האחרון, ניתן להגיש תביעה לבית המשפט.

3. בכל תביעה נזיקית יש לתבוע באופן ישיר את נהג הרכב הפוגע, שכן הוא "המזיק", וזאת בנוסף לנתבעים אחרים כמו חברת הביטוח ובעל הרכב. כל זאת בכפוף לחריגים בודדים הקיימים בחוק.

מדוע חשוב למנות שמאי רכב בסמוך ככל הניתן לאחר התאונה?

החשיבות מתבטאת בקשר הסיבתי בין התאונה לגביה אנו מבקשים את הפיצוי לבין הנזקים המופיעים בחוות דעת השמאי. ככל שיש ריחוק בין הזמנים כך יהיה קשה יותר להוכיח את הקשר הסיבתי. יש מקרים בהם הפסיקה אף דחתה לחלוטין את הפיצוי מאחר שבדיקת השמאי בוצעה זמן רב לאחר האירוע התאונתי. 

מהו ההבדל בין שמאי חברת הביטוח לשמאי עצמאי?

בעקבות פסיקת בג"צ, כיום כלל שמאי הרכב העורכים חוות הדעת ואומדן לפיצוי עבור הנזקים שנגרמו לרכב, הם שמאים עצמאיים. עם זאת, לכל חברת ביטוח ישנה רשימת שמאים שבמקרה של תביעה לפוליסת ביטוח המקיף, המבוטח בוחר שמאי מתוך הרשימה המוצגת לו באתר של חברת הביטוח בה מבוטח.

על אף האמור, מבוטח יכול לבחור כל שמאי שירצה, אף לא מתוך הרשימה המוצגת. יחד עם זאת, זה פחות מומלץ כי אז יכולה חברת הביטוח להערים יותר קשיים בקבלת חוות הדעת ובתשלום הנזק.

במקרים בהם לא מדובר בתביעה לפוליסת ביטוח המקיף, הדלת פתוחה יותר, וכל אדם - בין אם מבוטח ובין אם לאו - יכול לבחור כל שמאי רכב מוסמך. לפעמים, הצד הנדרש לשלם יבקש להוציא חוות דעת נגדית מטעמו. רצוי לאפשר לו, כל עוד זה מתבקש בהתאמה לתקנות ולנהלים, וכן לזמנים הקבועים לצורך הכנת חוות דעת נגדית.

מי נושא בעלויות השמאות השונות?

כאשר מדובר בתביעה לפוליסת הביטוח המקיף, ובהנחה ונבחר שמאי מהרשימה אותה פרסמה חברת הביטוח, אזי חברת הביטוח משלמת ישירות לשמאי את מלוא שכר הטרחה. בכל תביעה אחרת, יש לשלם ישירות לשמאי הרכב ואז לדרוש את התשלום מהצד האחראי לתאונה בנוסף לדרישת הפיצוי עבור הנזקים שנגרמו לרכב.

מה הם היתרונות והחסרונות של פיצוי מוסכם לעומת פיצוי על בסיס נזק ממשי?

היתרון המהותי של פיצוי מוסכם הוא היכולת לקבל את התשלום עבור הנזקים טרם תיקון הרכב בפועל. החיסרון הוא, שככל ומזמן הוצאת חוות הדעת על פיצוי מוסכם ועד לקבלת הפיצוי, הרכב תוקן, חוות הדעת לא תוכל עוד לשמש כראיה אלא אם חשבוניות התיקון של הרכב יהיה בהן כדי להביא לידי הוכחה שהתיקון בוצע בהתאמה מוחלטת לחוות הדעת. 

איך חברות הביטוח מנצלות את הפיצוי המוסכם לטובתן?

לעתים, בשיטת מצליח, מפחיתות חברות הביטוח את רכיב המע"מ מתשלום חוות הדעת, ולו רק מאחר שהרכב לא תוקן בפועל. הפחתה זו נדונה בפסיקה ואיננה חוקית. יש לעמוד על קבלת מלוא הפיצוי גם אם מדובר בחוות דעת של פיצוי מוסכם. כמו כן, ככל שהרכב לא תוקן מנצלות חברות הביטוח את עובדה זו כדי לבקש לבדוק את הרכב באמצעות שמאי מטעמן וזאת על אף שחלף הזמן לזכות לבדיקת הרכב על פי התקנות.

אילו הוכחות נדרשות כאשר יש פיצוי מוסכם?

ככל שהרכב לא תוקן, אין צורך בהוכחה נוספת אלא אם נמכר במצבו הניזוק ואז יש להציג הסכם למכירת הרכב והעברת בעלות. ככל שתוקן, יש להציג חשבוניות תיקון התואמות את חוות דעת השמאי.

האם ניתן לתבוע מעל לסכום הפיצוי המוסכם?

בתביעות נזיקין לרוב ניתן לתבוע רק על נזקים שניתן להוכיח אותם. תביעה בסכום שמעבר לפיצוי המוסכם תיתכן רק אם יש הוכחה לנזקים ישירים שנגרמו עקב התאונה בעניינה התביעה.

איך מתמודדים עם פגמים נסתרים שנתגלו לאחר התיקון?

ככלל, כל הפגמים אמורים להתגלות עד לסיום עבודת השמאי והוצאת חוות הדעת. במקרים חריגים שהשמאי מאשר פגמים נוספים, הוא לרוב יוציא תוספת לחוות הדעת אותה יש להגיש לצד הנתבע לתשלום הנזקים.

מה ההבדל בין חוות דעת בוחן תאונות לחוות דעת משטרתית?

ברמת העיקרון, מדובר באותו עניין התמחות ולרוב בוחנים פרטיים אף היו בוחני משטרה קודם יציאתם לעצמאות. עם זאת, לבוחני המשטרה עומס רב, מכאן שלעתים אף לא יוצאים לבחון את הזירה ומסתפקים בעדויות כתובות של הצדדים, כאשר לרוב התאונות שאינן קטלניות, התיקים במשטרה נסגרים מחוסר ראיות. 

בוחן פרטי ישתמש בכל האמצעים העומדים לרשותו, יבקר בזירת התאונה, יגבה עדויות, יערוך מדידות של הכביש ושל הרכבים, יבדוק כיווני נסיעה, זוויות וכדומה ויכין חוות דעת מלאה לרבות תצלומים, הוכחות ומסקנות ברורות.

חוות דעת מקצועית של בוחן בשילוב עבודת עורך דין מיומן בתחום יכולה הרבה פעמים להיות השילוב העיקרי להצלחה. זאת בשים לב כי לרוב גם הצד שכנגד ישכור בוחן, שאז תפקידו של עורך הדין לקעקע את חוות הדעת האחרת ולהביא את בית המשפט להבנה כי חוות דעת הבוחן מטעמנו עדיפה במסקנותיה.

מתי כדאי לשכור עורך דין המתמחה בתביעות רכב?

> כאשר התקבלה דחיית תשלום מחברת הביטוח.

> כאשר יש מחלוקת בין הצדדים אודות האחריות לגרימת התאונה או הנזק.

> כאשר צד לא מבוטח - במקרה זה חשוב ביותר שיגיע לעורך דין המתמחה בתחום מיד ובסמוך לאחר התאונה.

איך בוחרים עורך דין איכותי בתחום תביעות הרכב?

כמו בכל תחום, יש לוודא שמדובר בתחום העיקרי בו עוסק המשרד. כמו כן יש לוודא שנות ניסיון בתחום הספציפי וכמובן המלצות מלקוחות קודמים ככל שיש גישה. 

משרדנו פועל כמשרד בוטיק בתחום הנזיקין מזה כ-14 שנה. בשנים אלו טיפלנו במאות תיקים בתחום עם הצלחות רבות. מעבר למתן שירותי ייצוג ללקוחות פרטיים המשרד משמש במתן ייעוץ משפטי לסוכני ביטוח ומוסכים רבים במחוז דרום.

* המידע במאמר זה הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי
(צילום ראשי: שאטרסטוק)