התובעת לא חלקה על כך שלא נזקקה לאשפוז בשל הלידה וכי למעשה, לא נתמלאו בה התנאים לקבלת מענק הלידה ( maternity grant) ומענק האשפוז על פי החוק. ואולם, לטענתה יש להגמיש את התנאים לקבלת המענקים בעניינה, כפי שנעשה ביחס לנשים שילדו את ילדן בביתן, והגיעו לבית החולים ב-24 השעות שלאחר הלידה.
לחלופין טענה התובעת, כי יש להעניק לה את המענקים האמורים "מטעמי צדק" על-פי הוראות סעיף 387 לחוק ולתקנות הביטוח הלאומי (הענקות מטעמי צדק), התשל"ה-1975 (להלן - התקנות). לשיטתה, קיימת לקונה חקיקתית בתקנות, וחסרה בהן התייחסות מפורשת לנושא של לידת בית מתוכננת או אקראית, ועל בית הדין להשלים חסר זה.
רוצים לשאול שאלה? היכנסו לפורום ביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי סירב לשלם לתובעת את המבוקש על ידה, וטען כי הזכאות למענקי לידה ואשפוז מותנית באשפוז המבוטחת, ובהיעדרו לא קמה לה זכות לקבל את המענקים. עוד טען המוסד לביטוח לאומי, כי הזכאות למענק אשפוז היא של בית החולים או המוסד הרפואי שבו אושפזה המבוטחת בקשר ללידה, ומשכך תנאי מחייב הוא כי המבוטחת נזקקה לאשפוז בפועל.
נשיאת בית הדין, השופטת דיתה פרוז'ינין, דחתה את התביעה, וקבעה כי אין מחלוקת כי התובעת ילדה את בנה בביתה, ולא אושפזה בבית חולים לאחר מכן. על כן, משנקבע כי תנאי ה"היזקקות לאשפוז" הוא בגדר תנאי הכרחי לצורך קבלת המענקים הנתבעים, התובעת לא עומדת בתנאי סעיף 42(א) לחוק הביטוח הלאומי, ובדין נדחתה תביעתה לקבלתם.
קבלת מענק מ"טעמי צדק"
בנוסף נקבע, כי התובעת לא עומדת בתנאים שקבע המחוקק לקבלת המענקים מ"טעמי צדק". זאת, משום שמקורן של הנסיבות שבגינן יוענקו ההענקות מטעמי צדק מקורן בגורמים אובייקטיבים, שבגינם לא אושפזה היולדת. לידת בית מתוכננת אינה אחד מהם. כמו-כן מדובר ברשימה סגורה של מקרים. משכך, נקבע כי יש לדחות את תביעתה של התובעת לקבלת המענקים בהתאם לסעיף 387 לחוק ובהתאם לתקנות.
התובעת הוסיפה וטענה, כי העובדה שאין התייחסות בתקנות ללידת בית מעידה על קיומה של לקונה בחוק, כי על בית הדין להשלימה, וכי יש להעניק לה את המענקים "מטעמי צדק", שכן יש להכיר בזכות האישה על גופה, ומכוח עיקרון השוויון, שהינו עיקרון יסוד בשיטתנו המשפטית.
בהקשר לכך קבעה השופטת, כי מתן מענקים ליולדת נועד לעודד יולדות ללדת בבתי החולים, בין היתר, כדי לשמור על בריאות היולדות וילדיהן. "העובדה שאין בתקנות התייחסות לסיטואציה של לידת בית מתוכננת מתיישבת עם תכלית זו. הענקה מטעמי צדק נותנת פתרון למקרים החריגים שבהם לא התאשפזה היולדת מטעמים חיצונייים שאינם תלויים בה. משכך, העדר התייחסות ליולדת שילדה בבית מתוך בחירה אינה לקונה אלא הסדר שלילי, הנובע ישירות מתכלית החוק והתקנות בעניין זה".
השופטת הוסיפה, כי: "אם סבורה התובעת כי השינויים שהתחוללו בעת האחרונה בכל הקשור ללידת בית, כמו גם ההכרה בזכות האישה על גופה, מצדיקים שינוי בהתייחסות ובתכלית החקיקה, עליה לפנות למחוקק בעניין זה. קיומה של יוזמה לשינוי החוק כך שיינתנו מענקים גם ליולדות בית, אין בה כדי לשנות את התוצאה, שהרי כל עוד לא שונה החוק, המצב המשפטי הקיים, כפי שפורט לעיל, בעינו עומד".
בסיכום נקבע, כי משילדה התובעת בביתה מתוך בחירה היא אינה עומדת בתנאי סעיפים 42(א) ו- 387 לחוק, וכדין נדחתה תביעתה למענקי לידה ואשפוז.
רוצים לקרוא את פסק הדין? תקדין - פסק דין
(ב"ל 10443-10 נעמי לייסנר נ' המוסד לביטוח לאומי)
אשה שילדה בבית לא תקבל מענק לידה ומענק אשפוז
בית הדין האזורי לעבודה בירושלים דחה בקשה של אשה לקבלת מענק לידה ומענק אשפוז לאחר שילדה את בנה בלידת בית מתוכננת
מאת: מערכת משפטי
07.07.11
תאריך עדכון: 07.07.11
3 דק'

- כן0
- לא0
רוצים להתייעץ עם עורך דין?
מאמרים נוספים

להימנע ממאכערים: המדריך המלא לבחירת עורך דין לאזרחות גרמנית
"האינטרנט מוצף במי שמכנים עצמם 'מומחים', אך מעטים באמת מבינים את החוק הגרמני", מזהיר ד"ר יובל חן, מומחה מוביל בהוצאת אזרחות גרמנית ואוסטרית
25.06.257 דק'

לא רק עבריינים: למה גם חפים מפשע צריכים עורך דין בחקירה?
עו"ד פלילי דניאל שטיינברג כהן מתאר את הגבולות המטושטשים שבין תשאול לחקירה, מסביר מתי מומלץ לשמור על זכות השתיקה ולמה אפילו עדים צריכים להתייעץ עם עורך דין
25.06.256 דק'

"תשאירו את הכלב בבית": למה המשפט הזה הופך אותנו לחברה פחות אנושית?
בזמן שהטילים נורו מאיראן, הוויכוחים במקלטים חשפו את האופי האמיתי שלנו כחברה. עו"ד לילך בסט, החברה בוועדה לזכויות בעלי חיים בלשכת עורכי הדין, מסבירה מדוע הזכות להגן על בעלי חיים היא בעצם מבחן לערכים שלנו. טור דעה
25.06.256 דק'