מה קובע
הבנתי כי יש כלל זה: תנאי העבודה המתקיימים בין הצדדים אינם ניתנים לשינוי חד צדדי ללא הסכמה הדדית, שהרי שינוי תנאי עבודה יכול להיחשב כפיטורים לכל דבר ועניין "גם אם איש מהנתבעת לא אמר את המילים המפורשות "פיטורים", הרי שהצעה לשינוי תנאי העבודה, שהעובדת לא הסכימה לה, כמוה כפיטורים, כיוון שלא ניתן לשנות באופן חד צדדי הוראה מחוזה העבודה"  שאלתי אם העובד הוא פרילנסר, עצמאי עם חשבונית, האם הודעה על שינוי תנאי העבודה מכל סוג, אפילו מינוריים, הם הודעה בעצם על סיום ההסכם בפועל. ואם כך, מה הצעד הנדרש אם הצד המפר המעביד, אינו מודיע על הסיום בכתב? והאם למעשה החוזה הסתיים בכל מקרה? הרי אין כאן תביעת של פיצויים כשכיר, אז מה עומד לזכותו של העובד העצמאי במקרה כזה? מה החובה של העובד אם המעביד שקיבל הודעה על ההפרה ממשיך לדרוש שירותים? האם יש להודיע לו שהוא בעצם הודיע על הסיום החוזה בהודעתו על שינוי תנאי ההסכם בלא הסכמה? או שזה בידי העובד להחליט מה נכון עבורו?
עובד זכאי לקבל בתחילת עבודתו טופס הודעה לעובד המפרט את תנאי עבודתו, בהתאם לתבנית הקבועה בחוק. עובד שלא קיבל או עובד שהחל לעבוד לפני שנת 2002 זכאי לקבל טופס כזה על פי בקשתו. סנקציה אזרחית החל מיום 11.12.2011 - מצא בית הדין לעבודה כי המעסיק לא מסר לעובדו, ביודעין, הודעה לעובד על תנאי עבודה או המעסיק לא מסר לעובדו, ביודעין, הודעה על שינוי בתנאי עבודה רשאי הוא לפסוק לעובד פיצויים שאינם תלויים בנזק (להלן – פיצויים לדוגמה). פיצויים לדוגמה יהיו בסכום שלא יעלה על 15,000 שקלים חדשים, ואולם רשאי בית הדין לעבודה, מטעמים מיוחדים שיירשמו, לפסוק פיצוי בסכום אחר. תנאי מוסכם ניתן לשינוי רק בהסכמה של העובד ושל המעביד גם יחד – לשם כך אין זה משנה אם התנאי סוכם בשלב הראשוני כאשר החוזה נוסח או שהוא תוצאה של הסכמה מאוחרת יותר שנתקבלה במהלך העבודה, גם לא משנה אם התנאי סוכם בעל פה, בכתב, במפורש או במשתמע. הלכה זו נקבע בבג"צ מילפרדר נ’ בית הדין הארצי לעבודה: בית המשפט הבחין בין מצב שבו המעביד רוצה לסיים את החוזה כולו ואז הוא יכול לעשות זאת באופן חד צדדי אם ייתן הודעה כדין וזמן סביר ויפעל בתום לב, לבין מצב שהוא רוצה לשנות הוראה ספציפית בהסכם ואז הוא צריך את הסכמת העובד. עם זאת, תנאי לא מוסכם הוא תנאי שהמעביד קבע במסגרת זכות היתר הניהולית שלו, הזכות שלו לנהל את העסק (נתון לשיקול דעתו של בעל העסק). תנאים כאלו המעביד מוסמך לשנות באופן חד צדדי אולם, עליו לפעול בתום לב ולא בשרירות. אם בחוזה העבודה נקבע במפורש (בהסכמת הצדדים) כי העובד נשכר לתפקיד מסוים, המעביד מנוע מלשנות אותו באופן חד צדדי. מומלץ לפנות לייעוץ משפטי פרטני בנושא.
מהם התנאים שבסמכותו הניהולית לשנות שאינם ישירות לעבודה בה נשכר העובד? כאלה שעוסקים בתנאי העובד כגון? מה נכנס בקטגוריה זו?