גיא

אשמח לדעת

מאוד מעניין אותי הנושא ואשמח לדעת מהן הנסיבות לשלילת פיצויי פיטורים והודעה מוקדמת במסגרת יחסי עובד מעביד? כמו כן אשמח לדעת הלכות מרכזיות, פס"ד הכי מרכזיים. בנוסף אשמח לדעת עד כמה הנסיבות משפיעות במסגרת השאלה לעיל? תודה רבה

item.Author מנהל הפורום עו"ד גל גורודיסקי

עובדים זכאים לפיצויי פיטורים במידה והם מפוטרים מעבודתם לאחר שצברו ותק של שנה לפחות במקום העבודה. פעמים רבות, עם זאת, מעסיקים מבקשים לשלול את פיצויי הפיטורים של העובד מסיבות שונות. לעיתים, שלילת הפיצויים מכוונת למעשיו של העובד (לדוגמא, הלוואה שניטלה מהמעסיק או הפרת משמעת חמורה), ולעיתים המקור לשלילת הפיצויים נמצא במעסיק עצמו (למשל, קריסת העסק מבחינה כלכלית).פיצויי פיטורים הינם זכות קוגנטית אשר משפט העבודה בישראל "מגן עליה בחירוף נפש". החוק העוסק בזכותו של העובד לפיצויי פיטורים הינו חוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963. חרף חשיבותו המוסרית והחברתית של החוק, הוא מכיל בתוכו גם סייגים לתשלום פיצויי פיטורים במקרים מסוימים. סעיפים 16 ו-17 לחוק פיצויי פיטורים עוסקים בכל הקשור לנסיבות אשר במסגרתן רשאי המעביד לפטר עובד מבלי לשלם לאחרון פיצוי פיטורים. אי תשלום הפיצויים יכול להיות חלקי או מלא. היות ומדובר בסנקציה חמורה ביותר, נטל ההוכחה לעניין זה מונח על כתפיו של המעביד והינו כבד במיוחד.בע"א 641/61 יהושע קלודמן נ' רחל כהן, נפסק כי יסודה של התשובה לשאלה - האם התנהגות מסוימת מאפשרת פיטורים מיידים ללא פיצויי פיטורים – מצוי בשיקולים של סבירות ומידתיות. בהלכה הפסוקה נדונו שורה ארוכה של מקרים בהם מעסיקים דרשו לשלול את פיצויי הפיטורים של עובדיהם. בית הדין הארצי לעבודה, קבע בפסיקתו מספר קריטריונים אשר יש לבחון במקרים אלה. קריטריונים אלה מחולקים לשיקולים לחומרה ושיקולים לקולא. בע"ע 1126/00 מלון עציון בע"מ נ' אביעזר שרוני, בית הדין הארצי לעבודה ציין כי שלילת פיצויי פיטורים, ותמורתה של הודעה מוקדמת לפיטורים, איננה יכולה להיעשות אלא במשורה ובמקרים קיצוניים וחריגים בלבד. דהיינו, לא תמיד די בהפרות משמעת "קשות" כדי להביא לשלילת פיצויי פיטורים. לדוגמא, בעב 002195/00, בית הדין לעבודה קבע כי יש לשלול פיצויי פיטורים מעובדת אשר הייתה מועסקת בחנות ספרים במשך 15 שנה, וזאת לאחר שהאחרונה הורשעה בהליך פלילי בגניבה מהמעסיק. "חומרת המעשים במקרה זה הצדיקה את שלילת מלוא פיצויי הפיטורים", נכתב בפסק הדין, "החלטה זו ניתנת תוך התחשבות במספר היבטים כגון תפקידה הבכיר של התובעת (שהייתה מנהלת החנות), העובדה שתפקידה דרש מידה רבה של אמון (כמנהלת הקופה), והנזק אשר נגרם לעסק – הוא התמוטט ונסגר". הנסיבות, לשאלתך, משפיעות מאוד על ההחלטה באם תינתן אפשרות לשלול זכות זו או לא. מומלץ לפנות לייעוץ משפטי פרטני בנושא.

שלום, מה השאלה המשפטית שלך?
close the form שליחה
חזרה לפורום דיני עבודה