דני מור

מה נאמר בחוק או בתקנות לגבי הפסקת ההתקשרות עם מזכיר של אגודה שיתופית

אגודת צוקים עומדת בפני אסיפת חברים בה ייבחר וועד חדש לאגודה מזכיר שמכהן בתפקידו כבר 4 שנים. האם - בעקבות סיום הקדנציה של הוועד הנוכחי - זה ששכר את המזכיר - מסתיימת אוטומטית גם כהונת המזכיר, והאם כהונתו ממשיכה אוטומטית גם עם כניסת הוועד הנבחר החדש?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! לפי האמור בשאלה, מדובר במשרת מזכיר-בשכר ש"נשכר" על-פי התקשרות חוזית, אשר יצרה יחסי עובד-מעביד בין המזכיר לאגודה, להבדיל מכהונה של נבחר, בבחירות שנערכו על-פי תקנון האגודה. על יחסי-עבודה אלה חלים דיני העבודה ותנאי הסכם-העבודה, אם כי יש לבדוק את תקנון האגודה, שמא יש בו הוראות מיוחדות ( ועדיפות ) לגבי מזכיר האגודה ולגבי משך תפקידו. יש לציין, כי לפי תקנה 60(א) של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה ), תשל"ה-1975", "תקופת הכהונה של כל רשות מרשויות האגודה תהא כתקופת כהונתו של הועד..."; עם זאת, תקנה 59ב שם קובעת, ולמעשה גם מבהירה, כי "תקנות אלה יחולו על כל רשות מרשויות האגודה שנבחרה על פי הוראות תקנונה." תקנה 1 לתקנות הנ"ל מגדירה את המונח "רשויות האגודה", ככוללת את "אסיפת המורשים, המועצה, הוועד, ההנהלה, המינהלה, המזכירות, ועדת ביקורת, ועדת פיקוח, משפט החברים וכל רשות אחרת של האגודה הנבחרת בידי חבריה בדרך שנקבעה בתקנותיה." אך גם לעניין תקנות 60 ו-28, המתייחסות שם לסיום כהונה – נראה כי את "המזכירות" יש לפרש ככינוי המקובל של ועד-ההנהלה בקיבוץ, ואת המילה "מינהלה" יש לייחס לגוף נבחר וסמכותי, ולא למזכיר האדמיניסטרטיבי ולפקידה המסייעת לו; כך – כבר לפי הסיפא של ההגדרה עצמה, וכן לפי תקנה 59ב. ככלל וכעקרון - את התקנות ( הכפופות ממילא לכל חוק ) יש לפרש כמי שלא באו להתנגש בדיני העבודה, תוך סיבוך האגודות בתביעות מצד עובדיהן.