רותם וינברגר

ידועים בציבור באגודות שיתופיות

הי, הייתי רוצה לדעת האם ידועים בציבור זוכים לאותו מעמד של נשואים בכל הקשור לאגודות שיתופיות וחברות במושב

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! כל עוד בני-זוג "ידועים בציבור" חיים במשותף באחוה - לא אמורה להתעורר בעייה המצריכה התייחסות משפטית.במושב, כלפי כל גורם חיצוני, כולל האגודה השיתופית - בן-הזוג בעל-המשק, החבר באגודה, אמור לדאוג למשנהו, לגבות אותו לפי הצורך, או לשתפו במעמד ובזכויות. הקושי צפוי, כאשר נוצר משבר ביחסים, או במקרה מצער של פטירה,כאשר "הידוע/ה בציבור" נותר/ת במשק ללא הסדרה פורמאלית של מעמד או זכויות, ובמיוחד - כאשר ההימנעות מצד בעל/ת-המשק עשויה להתפרש ככוונה לשמור על זכויות למען צאצאים מנישואי-עבר. בנושא רגיש ופגיע כאמור, ומעל במה פומבית וגלויה זו, קיים קושי לפרט כאן שיקולים, דינים ואפשרויות, העשויים לסייע לחלק מ"הידועים בציבור", אך מאידך - הם עלולים להביא להתנהלויות שוללות ופוגעות מצד בני-זוגם של "ידועים בציבור" רבים אחרים... אין מנוס מלהציע לבעלי-העניין לפנות לייעוץ משפטי לגבי נסיבות המקרה, כולל נסיבות אישיות ומכלול המחוייבויות של כל אחד מבני-הזוג, מצב נכסיו של כל אחד ותרומת כל בן-זוג לקשר המשותף. בדיני האגודות השיתופיות ישנו מיגוון של הוראות-דין, העשויות לסייע ל"ידוע/ה בציבור" במושב, אך רצוי לשלב בייעוץ גם עורך-דין הבקי בדיני המעמד האישי. כל שניתן עוד להוסיף, במסגרת כללית ומוגבלת זו: יש לשקול בזהירות כל לחץ להסדרה מראש של מעמד וזכויות - במקרים רבים עלול הדבר להעכיר יחסים תקינים ויפים, וליצור מתח העלול להזיק ( ללא תועלת ). לגבי מקרה אחר, של פטירה מצערת, כאשר "ידוע/ה בציבור" נותר/ת במשק ללא הסדרה פורמאלית של מעמד או זכויות - נורמה ראויה היא, כי לפחות זכות-מגורים בבית שבמשק תשוריין אזי לכל אריכות ימיו/ה ( כפוף לפינוי כנגד סידור-חלוף בעת מכירת המשק, אם לא נעשה בו פיצול ).