יעל מורד

יועץ משפטי שהוא גם חבר באגודה

האם מותר לוועד האגודה להעסיק יועץ משפטי שהוא עצמו חבר באותה אגודה? האם אין פה ניגוד עניינים?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) הנושא שמעלה השאלה הינו רחב ומורכב, ככל הנוגע לאגודה שיתופית יישובית (קיבוץ, מושב, יישוב קהילתי וכו'); במקרים אלה מתפקדת האגודה השיתופית לא רק כגוף "פרטי" העוסק ברווחה כלכלית לחבריו – אלא כגוף "דואלי", אשר חלק מפעולותיו נושא אופי ציבורי. במיוחד אמורים הדברים כאשר אין ביישוב "ועד מקומי" שנבחר בנפרד, על-פי דיני הרשויות המקומיות, וועד-ההנהלה של האגודה מהווה גם "ועד מקומי" והוא כפוף - בפעילותו זו - למועצה האזורית שבתחומה מצוי היישוב ולדינים החלים עליה. ב) ככלל, יש לאגודה יתרונות בהתקשרות עם עו"ד מבין תושבי היישוב, וביניהם: זמינות, מחיר סביר, היכרות מיטבית, אינטרס מוגבר בהצלחת הטיפול המשפטי, ועוד. מאידך גיסא, גובר החשש להיווצרות מצבים של ניגוד עניינים, לפחות למראית העין הציבורית, עקב הפיצול הטבעי בדעות ובעמדות בין חברי האגודה במיגוון של נושאים (אם לא כולם). מתווסף לכך העניין האישי של עוה"ד, לעמוד מול ציבור שכנים וחברים במקרה של תוצאה בלתי-מוצלחת בטיפול המשפטי, אף שעו"ד "איננו חברת ביטוח", במיוחד לא לתוצאות הליכי משפט. ג) מיגוון הבעיות והמחלוקות העלולות להתעורר במקרה כמתואר בשאלה, איננו מתמצה רק באמורים לעיל; הוא עלול להתעורר, למשל, כאשר חבר נזקק לפרוס מידע או בקשה בפני ועד-ההנהלה, וחשיפת הדברים בפני עו"ד שהינו שכן ומכר עלולה לפגוע פגיעה ממשית בפרטיותו של החבר-הפונה. אמנם תקנה 37 של "תקנות האג"ש (רשויות האגודה)" מקנה זכות עיון לכל חבר בפרוטוקולים של מוסדות האגודה, אך את זכות העיון שבתקנות יש לפרש וליישם – הן בניהול פרוטוקולים והן בחשיפתם לעיון – בכפוף, ככל הניתן, לזכות הפרטיות המעוגנת בחוק. יש לזכור גם את הוראות הדין והנוהל המחייבות את המועצה האזורית, אשר גם היא עשויה להיות "שותפה" לבחינת חששות של ניגודי-עניינים, בכל הנוגע לפעולות ועד-ההנהלה כ"ועד מקומי". ד) מומלץ אפוא, כי התקשרות של אגודה עם עו"ד כמתואר בשאלה, תהיה בהסכמה מוסדרת בדבר הימנעות עוה"ד מלעסוק בכל עניין אשר מגלה או עלול ליצור ניגוד עניינים או אף פגיעה במראית-העין הציבורית, וכי בכל מקרה של ספק תיעשה פנייה מתאימה לוועדת-האתיקה של לשכת עורכי-הדין (המחוזית או הארצית), או לגורם בר-סמכא אחר. מומלץ אף לפנות מראש לגוף מאלה – במשותף ולפני ההתקשרות, לקבלת חוות-דעת והדרכה לשם גיבוש תנאי ההתקשרות. אין באמור לעיל כדי לשלול אפשרות פנייה מתאימה לגורמי הייעוץ והבקרה של המועצה האזורית או של משרד-הפנים, אם אין ייעוץ משפטי נפרד לוועד המקומי ביישוב.