עומר

הפרשה לקרן שמורה

האם חברי אגודה שיתופית יכולים להתנות על הוראת סעיף 39(2) בפקודת האגודות השיתופיות, ולא לבצע הפרשה לקרן שמורה? אם לא ניתן להתנות - מה השיעור המינימלי המחוייב. מדובר באגודה רגילה. לא אגודת אשראי וכיו"ב.

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! אגודה שיתופית חייבת לנהל את חשבונותיה ולערוך את מאזניה, בעזרת "ברית פיקוח", שהיא גוף המעסיק רואי-חשבון, או בעזרת "מבקר חשבונות" המוסמך כרואה-חשבון. בבחינת שאלת קיומם והיקפם של "רווחים" מעסקי-האגודה, לרבות לעניין סעיף 39 של "פקודת האגודות השיתופיות", יסייע לאגודה גורם-הביקורת המקצועי הנ"ל. לעניין "קרן שמורה" והעברת כספים אליה מתוך רווחים שנתבררו ( ככל שנמצאו כאלה ) – ראוי להוסיף לממצאים החשבונאיים המבוקרים גם ייעוץ משפטי של עו"ד, אם הרווח המתברר מצדיק זאת מבחינת היקפו. ייעוץ כזה ייעשה, בין היתר, תוך בחינת מקור/ות ה"רווחים" ( באבחנה, למשל, מעודף-גבייה מחברים, החייב בהחזר ), בדיקת הוראות התקנון הנוגעות לעניין, וכיו"ב. בדיקה משולבת כזו - חשבונאית ומשפטית – אמורה לתת פתרונות לאגודה ולחבריה גם בראייה מעשית וכלכלית, על רקע מצבם, צרכיהם ופעילויותיהם של האגודה ושל חבריה. בד-בבד תיענה גם שאלת יישומן של הוראות סעיף 39 הנ"ל, ככל שהן רלבנטיות בכלל.