משפטי– זאפ
משפטיפורומיםאגודות שיתופיותקיזוז פנסיה מדמי עזיבה

מנהלי הפורום

עו"ד מרדכי שחם

עו"ד מרדכי שחם

עוסק בעריכת-דין מאז נובמבר 1972. תחומי עיסוקו מקיפים מגוון ענפי-משנה בעולם-המשפט, בעיקר בתחום האזרחי והמנהלי, תוך התמחות בנושאי מקרקעין (במיוחד-מקרקעי-הלאום שבאזורי התיישבות חקלאית), תאגידים (במיוחד-חברות ואגודות-שיתופיות, וכן תאגידים סטטוטוריים), חקלאות וענפיה, מושבי-עובדים, וכן בכל תחומי החוזים (הן בניסוח לקראת חוזה, והן בהתמודדות מול קשיים ומחלוקות המתעוררים על רקע חוזים קיימים).

קביעת פגישה
0539367355
חזרה לפורום

קיזוז פנסיה מדמי עזיבה

יוח
יוחנן

עזבתי קיבוץ לאחר עשרים שנות חברות. בפנסיה הרשומה על שמי יש סכום גבוה מאוד. הקיבוץ נותן לעוזב את פנסיית הרשם ולפיכך מבקש לקזז ממענק העזיבה שלי את ההפרש בין סכום פנסיית הרשם לסכום הצבור בפנסיה. מאחר ואני זקוק לכסף מזומן של דמי העזיבה, הודעתי לקיבוץ שאני מוכן להמחות לו את סכום הפנסיה העומד לרשותי, ואני מבקש לקבל דמי עזיבה כחוק וכן את פנסיית הרשם. הקיבוץ מסרב למשוך את כספי הפנסיה (או שאני אמשוך עבורו) כי יש על כך קנס. האם זה ראוי למנוע ממני דמי עזיבה למרות שאני מוכן להמחות את הפנסיה לקיבוץ, כפי שאומר החוק?

RE:
מרד
מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! מן האמור בשאלה עולה, כי המחאה של זכויות-הפנסיה איננה אפשרית, וכי יש צורך במימוש זכויות הכרוך בהפחתה ממשית ( "קנס" בנוסח השאלה ). במקרה כזה יש לזכור, כי התקנות המגדירות את החישוב וההתחשבנות לגבי עוזב קיבוץ (( הכלולות במסגרת ההוראות של "תקנות האגודות השיתופיות ( חברות )" )), מדברות על המחאה שנעשית בפועל ועל תקבול-בפועל של כספים לקיבוץ - אין די בנכונות מצד העוזב לבצע "המחאה", אם זו איננה מתבצעת במלואה, גם אם המניעה נובעת מגורם שלישי כלשהו, ולא מהעוזב או מהקיבוץ. אם במקרה המדובר אין ניתן לממש את ההמחאה של העוזב לטובת הקיבוץ, אלא בשיעור מופחת – אזי מול זכות-ההפחתה-והקיזוז של הקיבוץ עומדת "המחאה מופחתת". עם זאת, יתכן שיימצא מקום לטענות מצד העוזב בדבר קיומן של נסיבות מיוחדות, כגון אלה הנוגעות לתנאי הפנסיה הגבוהה שלו, לנסיבות התפקיד שמילא העוזב וליתרונות שצמחו בהקשרו לקיבוץ ( אם היו כאלה ), וכן לנסיבות שהביאו לעזיבה ולסיבות שגרמו לצורך במלוא כספי-העזיבה. פער כספי גדול דיו בין עמדות הצדדים, מצדיק לכאורה התייעצות משפטית - לבחינת המקרה על נסיבותיו, לאיתור ולביסוס של צעדים, במגמה למצוא פתרון למחלוקת.

RE:RE:
יוח
יוחנן

אם הפרש הפנסיה אותו אני אמור להחזיר לקיבוץ גדול מסך מענק העזיבה העומד לרשותי. האם ניתן לקזז את החוב ממענק העזיבה של אשתי או שכל עוזב עומד בפני עצמו?

RE:RE:RE:
מרד
מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! גם אם התחשבנות של קיבוץ נעשית מול כל עוזב בפני עצמו – המצב עשוי להיות שונה, בנסיבות כמתואר בשאלה, המצדיקות מאמץ לגיבוש פתרון מעשי, הוגן ואנושי, על-ידי שילוב התחשבנויות מוסכם לגבי שני בני-הזוג. כל זאת – בתנאי כי שילוב כאמור הינו בר-ביצוע גם בחלקו הנוגע לקרן-הפנסיה, ואינו מותיר את הקיבוץ בהפסד כספי. השאלה הנוספת שהוצגה כאן, הינה בסיס לפנייה משלימה לקיבוץ - לבדיקה משותפת.

RE:RE:
יוח
יוחנן

בהמשך לשאלה הקודמת. אם החוב הפנסיוני שלי הוא גדול ממענק העזיבה שלי. האם ניתן לקזז חוב פנסיוני של הבעל ממענק העזיבה של האישה. או שכל עוזב עומד בפני עצמו.?