צפונית

שיוך דירות בני זוג

בנושא דיוך דירות : שלום אנחנו זוג לא נשוי בני 37 , תכף הורים ! הוא חבר משק , משנה שעברה הוריו חברי קיבוץ כל חייהם.אני עירונית. .אנחנו מקיימים משק בית משותף מזה שנה וחצי.בן זוגי שייך דירה והוריו עוזרים לו כלכלית מרצונם עוד לפני שהכיר אותי! כעת הם רוצים שאחתום על הסכם ממון שלא ממש מפרט את זכויותיי אלא יותר ערטילאי . איך אוכל לדעת ? עם מי ניתן לדבר ?

מרדכי שחם, עו"ד מנהל-הפורום

שלום רב! סעיף 55 של "חוק הירושה, תשכ"ה-1965", נושא הכותרת "מעין צוואה", קובע כי "איש ואשה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה, ומת אחד מהם ובשעת מותו אף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר – רואים את הנשאר בחיים כאילו המוריש ציווה לו" את החלק שמקבל בירושה-לפי-דין בן-זוג-לנשואים; זאת – אם אין קיימת "הוראה אחרת, מפורשת או משתמעת, בצוואה שמשאיר היורש." על רקע מצב משפטי זה, ה"מרחף" מעל כל זוג כמתואר בסעיף 55 הנ"ל, ומכיוון שכל צוואה ניתנת לשינוי ע"י המצווה בכל עת – נוהגים הורים, לעתים, להתנות את עזרתם המשמעותית ברכישת דירה אשר תשמש את בני-הזוג, בקיומו של "הסכם ממון", חתום ומאושר כדין, בהתאם להוראות "חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973". לפיכך, דרישה כאמור מצד הורים של בן-זוג, הנותנים סיוע מלא בנושא חשוב ורב-ערך כיחידת-מגורים, צריכה להתקבל בהבנה, מבלי לשכוח כי התהדקות הקשר הזוגי, עם הזמן ( במיוחד בעקבות לידת צאצא ראשון, כמצופה ), עשויה להביא אף להסכמה לביטול אותו "הסכם ממון", או לפחות לשינוי תוכנו. בנוסף, ניתן לשלב ב"הסכם הממון", כבר כעת ומטעמי "איזון" מתבקשים – שיריון והפרדה של זכויות של בת-הזוג לגבי נכסים משלה, קיימים או עתידיים, לרבות זכויות פנסיה, מוניטין, זכויות-יוצרים וכיו"ב. לצורכי התייעצות, ולכל תמיכה אחרת שתידרש, ניתן לחפש סיוע בין בני-משפחה ומכרים, לפחות למטרת הפנייה לעו"ד לשם בדיקת "הסכם הממון" המיועד.