אורי

חברים בעצמאות כלכלית - קיבוץ מתחדש

שלום רב, מהיכרות בסיסית עם מספר קיבוצים נתקלתי בבעיה הנוגעת למעמדות בקיבוץ. ישנם חברים מלאים וישנם כאלו שבעצמאות כלכלית. 1.כאשר העניין מגיע לקלפי - נעשה נסיון במספר קיבוצים לתחום ולהגדיר את הנושאים בהם החברים בעצמאות רשאים להצביע. האם מהיכרותך עם התחום הקיבוצי והמשפטי קיימת אכן אפשרות להפריד בין הנושאים? בסופו של יום כל נושא נקשר לפן הכלכלי (מי יותר ומי פחות אבל יש תמיד עניין כלכלי) 2. האם ידוע לך על מהלך כלל קיבוצי כלשהו להסדיר את מעמד העצמאות הכלכלית בפרט והבדלי המעמדות בכלל? שוב תודה,

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! בבחינה של נושא כללי או עקרוני לגבי התחום המיוחד של "הקיבוץ", יש לקחת בחשבון גם זאת: 1) "קיבוץ" הינו מודל ארגוני-חברתי ייחודי, אשר במשך עשרות בשנים שימש לקהל בהיקף בינלאומי רחב - לא רק מאפיין של החברה הישראלית, אלא אף מופת ותקווה-לעתיד לחיים משותפים ושוויוניים של חבר בני-אדם שאין ביניהם קירבה משפחתית או שבטית. 2) עמידה באתגרים המיוחדים והקשים שהעמיד ומעמיד המודל הקיבוצי בישראל, הפכה קשה ביותר במציאות המשתנה של עשרות השנים האחרונות, כאשר חלק מהקיבוצים מצליחים לשמר את האופי השיתופי-השוויוני, וחלק מנסים להתאים את עצמם – בדרכים שונות – ע"י יצירת מודלים "גמישים", המשמרים את הבסיס השיתופי בעיקרו. 3) תרומותיו החשובות והרבות של המיגזר הקיבוצי עד כה, מצדיקים יחס תואם לא רק לגבי העבר, אלא גם להמשך תרומותיו במישור הישראלי-הפנימי ובשימור מודל השיתוף-והשוויון במישור האנושי הרחב יותר. אף שגם באלה אין כדי למצות את עיקרי-הדברים בנושא המורכב והרגיש של "הקיבוץ-כיום-ולעתיד", די באמורים לעיל כדי להעמיד כל בחינה, כל ביקורת וכל הצעת שינוי - מול הדרישה הכפולה המתבקשת ( ואף מתחייבת ) של "חשיבה והתחשבות": הן ביחס למסגרת הארגונית-חברתית של הקיבוץ, החותרת להתקיים בדרכיה, והן לגבי מאמציהם של אלה החיים באותה מסגרת ועניינם הוא גם בטובתה שלה וגם במילוי צרכיהם הלגיטימיים כחברים וכבני-אדם. הבעיות הן רבות וקשות, וכך גם המאמצים למציאת פתרונות ולהתאמתם לחיי-המציאות; במידה רבה, על המיגזר הקיבוצי והגורמים השונים הפועלים בו ולידו – לברר בעיות, צרכים ואפשרויות, ולגבש הצעות והסדרים, בכוחות עצמם. יש להניח, כי רעיונות, ניסיונות ופתרונות חדשים עוד יבואו בעתיד קרוב, גם מול קשיים שיתבררו או ייווצרו. יש לקוות, כי יימצאו הדרכים לגייס לכך סיוע ותרומות מכל סוג - לרבות במחקר, בחשיבה ובגיבוש רעיונות – מגורמים ציבוריים, ממומחים מקצועיים וממוסדות אקדמיים בישראל. ומהערות-הרקע הכלליות דלעיל – לדוגמה שהועלתה בשאלה הנוכחית, בהקשר לנושא-המשנה של "חברות בעצמאות כלכלית" בקיבוץ "מתחדש" ( מבלי להתייחס כאן לשאלה, בדבר עצם אפשרות קיומו של המושג במסגרת של קיבוץ שיתופי ): המשפט, על כל מוסדותיו, נועד לשרת את צרכי המציאות האנושית בתחום תחולתו. בתואם – כך נעשה בתקנה 10 של "תקנות האגודות השיתופיות ( ערבות הדדית בקיבוץ מתחדש ), תשס"ו-2005", נושאת הכותרת "חבר בעצמאות כלכלית": ניתנה לקיבוץ "המתחדש" אפשרות לקבוע בתקנונו הוראות בדבר יצירת "מעמד-ביניים-משולב" לחבר הרוצה בכך – "שלא למסור את כל הכנסותיו לקיבוץ, ובשל כך לא יהיה זכאי לסיפוק צרכיו בידי הקיבוץ, ובלבד שהוא תורם לקיומה של הערבות ההדדית בסכומים ובשיעורים שקבע הקיבוץ." מודל וולונטארי זה של קשר הדדי "גמיש" בין הקיבוץ לחבר המעוניין ב"עצמאות כלכלית" כזו, כרוך – מטבע הדברים – גם בהשלכות מגבילות נוספות הנובעות מכך לגבי החבר, אף שעל הקיבוץ להיזהר מפני פגיעה חריגה בזכויות אותו חבר. מובן שכל מקרה יש לבחון על-פי נסיבותיו, אך מבחני-המציאות יביאו, עם הזמן גם כללים, תקדימים והסדרים, אשר יזכו – לפי הצורך – גם לטיפול חקיקתי ביוזמת רשם-האגודות. כדי לקדם ולייעל את גיבושו והבהרתו של נושא-משנה זה, כמוהו כנושאים אחרים הנוגעים למציאות הקיבוצית המורכבת, מוצע ליזום ולקדם ריכוזי-מידע וחילופי-דעות במסגרות-התקשורת המגוונות של ימינו: ע"י הרשתות החברתיות ומעל דפי העתונות הקיבוצית, וכן בסיוע התנועות הקיבוציות ובגיוס גורמי-מחקר בעלי-עניין, לרבות במוסדות האקדמאיים.