שמואל

תקנה 1 אגודות שיתופיות

שלום רב.האם תוכל להסביר את תקנה 1 של האגודות השיתופיות, בעיקר את "המחזיק מכוח התחייבות בלתי חוזרת ,או מכח ירושה.......הורים,לרבות אחד מהם "האם כשאחד ההורים נפטר הבן שיורש כדין יחד עם ההורה שנשאר,יחשב כבן ממשיך אם מילא תקנה זו עד סופה?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! תקנה 1 של "תקנות האגודות השיתופיות ( חברות )" מרכזת הגדרות לביטויים השונים המופיעים בהוראות התקנות הנ"ל, ובין אלה – הגדרה של "בן ממשיך", המופיעה גם בהוראותיה השונות של תקנה 3א שם; הציטוט בגוף השאלה לקוח מההגדרה הרחבה והמורכבת של "בן ממשיך". בין היתר, כוללת ההגדרה את הסיומת המבהירה, לפיה "הורים" – לעניין "בן-ממשיך" שבתקנות: "לרבות אחד מהם במקרה השני חדל להיות בעל זכויות במשק החקלאי או שנפטר." בהקשר זה יש להזכיר, כי כאשר אחד מבני-הזוג, בעלי-הזכויות במשק המושבי, נפטר או חדל להיות בעל-זכויות בעקבות גירושין – עוברות הזכויות לבן-הזוג הנותר במשק, במלואן; זאת – על-פי הוראות "הסכם המשבצת" המושבי, הקובעות את מהותן של זכויות-המתיישבים במשק, את תנאיהן ואת המיגבלות הכרוכות בהן. כך הדבר גם במקרה שבו מונה "בן ממשיך" במשק: בן זה איננו כלל "יורש" לגבי המשק, והעברת זכויות ההורה-הנפטר להורה הנותר הינה במישור הקנייני והחוזי שבבסיס הזכויות עצמן. ברקע הנושא כולו – עמדתם העקרונית של המוסדות, בעלי קרקעות-הלאום ( כיום – בייצוגם ע"י "רשות מקרקעי ישראל" ), שלא להתיר פיצול משק חקלאי, באופן הפוגע באופיו של המושב כולו. מכאן גם הוראתו של סעיף 114 של "חוק הירושה, תשכ"ה-1965", המייעדת את המשק החקלאי לאחד בלבד מבין צאצאים-יורשים, בתנאים המפורטים באותו סעיף. נושא "בן ממשיך", הבא לידי ביטויו הממשי בהעדר הורה בעל-זכויות במשק, הינו נושא סבוך ומורכב, העשוי להיות נדון על-פי מערכת רחבה של נסיבות, וכל מחלוקת בו מצריכה סיוע משפטי של עו"ד הבקי בנושא מיוחד זה, על מנת שיבחן את מערכת העובדות והמסמכים במלואה. מופנית תשומת-הלב גם לתשובות מנהל-הפורום לשאלה בנושא שהועלתה כאן ביום 13/9/17, ולשאלת-ההמשך מיום 17/9/17.