משפטי– זאפ

מנהלי הפורום

עו"ד מרדכי שחם

עו"ד מרדכי שחם

עוסק בעריכת-דין מאז נובמבר 1972. תחומי עיסוקו מקיפים מגוון ענפי-משנה בעולם-המשפט, בעיקר בתחום האזרחי והמנהלי, תוך התמחות בנושאי מקרקעין (במיוחד-מקרקעי-הלאום שבאזורי התיישבות חקלאית), תאגידים (במיוחד-חברות ואגודות-שיתופיות, וכן תאגידים סטטוטוריים), חקלאות וענפיה, מושבי-עובדים, וכן בכל תחומי החוזים (הן בניסוח לקראת חוזה, והן בהתמודדות מול קשיים ומחלוקות המתעוררים על רקע חוזים קיימים).

קביעת פגישה
0539367355
חזרה לפורום

מס שבח

תום
תום

מהו מעמדו המשפטי של משלם מס שבח (חבר קיבוץ - אגודה שיתופית) אם אין שיוך והבית, בשורה התחתונה, לא רשום על שמו אלא על הקיבוץ?

RE:
מרד
מרדכי שחם, עו"ד

שלום! רשות המסים ( ע"י אגף-מיסוי-מקרקעין ) לא תגבה מס-שבח ( ממעביר-זכויות / מוכר ) ולא מס-רכישה ( ממקבל-זכויות / רוכש ), אלא אם הוגשה בפניה הצהרה על היווצרות חובה חוזית להעברה או הקנייה של זכויות בנכס-מקרקעין, ולפי הדין - הגיע המועד לתשלום המס בפועל. כאשר חבר-קיבוץ מתאשר בקיבוצו כזכאי לשיוך דירה, הרי בעיני רשות-המסים נוצרת בכך התקשרות להקנייית זכויות בדירה לחבר, והתקשרות כזו חייבת במס ( הרשות לא הכירה, עד כה, בעמדה משפטית שונה, אשר הוצגה בפניה בניסיון להימנע ממיסוי במקרים אלה ). לפיכך, התשובה הנוכחית נסמכת כאן על ההנחה, כי מדובר בתשלום מס-רכישה ע"י חבר-קיבוץ בגין התקשרות שנוצרה ( ונותרה בתוקפה! ) לשיוך דירה לשמו, אף שהרישום המיועד עדיין לא בוצע ( הנוסח בשאלה, כאילו "אין שיוך" – דורש, אפוא, הבהרה ). אם אכן כך המצב, הרי שהחבר, משלם-מס-הרכישה, הזכאי לשיוך – הצטרף ל"משפחה" רחבה ומכובדת של מאות אלפי רוכשי-דירות בישראל, אשר זכויותיהם עדיין לא נרשמו במירשם המקרקעין הממשלתי (ה"טאבו" ); מבין אלה – רבים ששילמו מס-רכישה בעקבות חתימת חוזי-רכישה מול קבלני-בנייה וחברות-בנייה, לרכישתן של דירות אשר... עדיין לא נבנו כלל, או שטרם הושלמו למגורים! עם כל אלה, ובצדם – רבבות של רוכשי משקים חקלאיים במושבי-עובדים ( בשנים האחרונות – בסכומי רכישה גבוהים ביותר לכל משק ), אשר זכויותיהם רשומות אצל אגודת-המושב ואצל מינהל-מקרקעי-ישראל, אך ללא רישום ב"טאבו". רישום-זכויות כזה נחשב ראוי ומקובל בישראל, כבר יותר מיובל שנים, אף שלאגודת-המושב עצמה ( ואף לא למינהל ) אין כל רישום ב"טאבו". זכויות-שיוך הקיימות לחבר-קיבוץ לגבי דירה, כוללות את הזכות לקבל רישום קנייני תואם בעתיד; עד אז – בנוסף לרישום אצל אגודת-הקיבוץ ואצל המינהל – מעידים על הזכויות גם הרישום והתיעוד של תשלום מס-רכישה לרשות המסים. כמו-כן, אין להתעלם מ"תרומה" נוספת לנושא המדובר ולהמחשת זכויות-החבר בנכס – החזקה הבלעדית והנמשכת של החבר בדירת-מגוריו הנדונה.