ליאור

שתי אגודות שיתופיות ביישוב אחד

שלום רב, אני גר ביישוב מעורב עם סכסוכים רבים בין הקהילה הדתית לקהילה החילונית ונסיונות גישור שלא צלחו.... האם אפשרי שאחת הקהילות תפרוש מהאגודה השיתופית ותקים אגודה שיתופית נפרדת באותו היישוב וכך שתי הקהילות יהיו נפרדות לגמרי למרות היותן גרות באותו היישוב? מה ההשלכות של כך? כיצד זה מתבצע בפועל? האם זה תהליך ארוך? כיצד מתבצעת חלוקת הקרקעות ביישוב? תודה רבה

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! אגודה שיתופית חייבת בכיבוד זכויות חבריה על-פי קני-מידה שוויוניים, ובהנחה כי לאגודה היישובית הקיימת ישנה השפעה ( ואולי אף שליטה ) במקרקעין, במיתקנים ובמקורות כספיים – חבל יהיה לפרוש ממנה, ולהותירה בידי החברים האחרים. מסיומת השאלה הנוכחית אף עולה המודעות לצורך בהסדרת חלופות, לפחות לצד ה"קרקעי" של הנושא, כתנאי מוקדם לצעד של פרישה. יתכן כי הצורך בריכוז פעילות לשמירה ולטיפוח של אינטרסים קבוצתיים נפרדים, יוכל להתמלא – לפחות זמנית ולתקופת-ניסיון – במסגרת "עמותה" שתוקם ותנוהל על-פי "חוק העמותות", מבלי לוותר על המשך החברות באגודה השיתופית היישובית. בכל מקרה: כדי לבחון את האפשרויות ואת דרכי-הפעולה במצב המצער הקיים, יש צורך בבדיקה של כלל החובות, ההתחייבויות והזכויות של החברים, הן מול האגודה הקיימת והן בזיקה אליה; זאת – לא רק כחברים באגודה, אלא גם כמתיישבים-משתכנים ( מבחינה רכושית וארגונית ) וכן כתושבים ביישוב וכ"צרכני" שירותים מוניציפאליים. בחינה מקיפה כזו מצריכה בדיקה משפטית של מסמכים ( לרבות תקנון האגודה הקיימת ), ובירורים מול הרשות המקומית ואצל כל גורם ממשלתי או ציבורי הקשור ליישוב ולהתיישבות בו, לרבות לגבי עמדתם בנושא. בד-בבד, יתכן כי יוזמה גלויה לקראת "הפרדה" רבת-משמעות, על השלכותיה החברתיות והציבוריות, תביא כאן להעלאת הצעות-פתרון חדשות ואף לשיתופי-פעולה בהבנה הדדית, גם בסיוע של גורמי-חוץ, כדי לאפשר המשך חיי-קהילה משותפים ביישוב, למרות משקעי-העבר וקשיי-ההווה.