שושנה

שלילת זכות ירושה בקיבוץ מתחדש

קראתי את תשובתך לגבי זכות הקיבוץ לשלול את אפשרות הירושה של נכסים יצרניים ותודה רבה. הקיבוץ עדין לא החליט על השיוך והוא עכשיו רוצה להעביר החלטה על השיוך ובהצבעה הוא רוצה לקבוע שלא ניתן יהייה להוריש. האם עדין התשובה שלך שהקיבוץ לא יכול לעשות זאת? (כלומר מדובר בנכסים יצרניים שעוד לא שוייכו והם לפני החלטה באסיפה הכללית) תודה

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! סעיפים 17 ו-31 של "פקודת האגודות השיתופיות" משמרים את האופי האישי של החברות באגודה ע"י איסור העברת מניות למי שאינו חבר-אגודה, עם זכות לפדיון כספי של המנייה במקרה של פקיעת חברות, גם אם הפקיעה הינה מחמת-פטירה. "מודל" זה מתאים גם לזכויות חברים ב"קיבוץ מתחדש" בעקבות שיוך נכסים, ובמיוחד אמצעי-ייצור; אלה האחרונים אמורים להיות בקניינם של הקיבוץ וחבריו בלבד, ובשליטה – של הקיבוץ בלבד: תקנה 5 של "תקנות האגודות השיתופיות ( שיוך אמצעי ייצור בקיבוץ מתחדש )" קובעת במפורש, כי "קיבוץ רשאי לשייך את אמצעי הייצור שלו לחבריו, בתנאי שהשליטה באמצעי הייצור לא תועבר לידי החברים...". בדומה להוראות שהותקנו לגבי דירות ששויכו לחברים, נשללה גם אפשרות העברתן של זכויות באמצעי-ייצור למי שאינם חברים, מבלי לפגוע בזכויות לפדיון כספי, ע"י העברה לקיבוץ או לחבר אחר. הורשה הינה העברת-זכויות-מחמת-פטירה, והגבלה תואמת אמורה לחול גם עליה. הגבלת עבירות בזכות או בנכס איננה פוגעת בזכות לפדיון שוויו, וכך יש לפרש וליישם את הביטוי "שלילת הורשה".