קרן

קבלה של בן זוג ליישוב

שלום, אני תושבת בקיבוץ דתי (לא חברת קיבוץ, רק באגודה הקהילתית). לאחר גירושין נישאתי בשנית ואנו מעוניינים שבעלי יירשם בתעודת הזהות בכתובת של הקיבוץ. מכיוון שהישוב מונה פחות מ15000 נפשות אנו צריכים להגיע למשרד הפנים עם אישור מזכיר הישוב מזכיר הקיבוץ וראש ועדת קליטה ממאנים לתת לנו את האישור מפני שלטענתם התהליך צריך להיות של קבלה לישוב לפני כניסה לבית (הבית ברשותי בטאבו) וכבר שבועות מספר שהם דוחים אותנו בכינוס ועדה כזו או אחרת, ולא נותנים את הפתק הזה למשרד הפנים. אין לנו אפילו דחייה מועדה, שכאן היא לא מתכנסת!! ציינתי שהקיבוץ דתי מפני שבן הזוג אינו חובש כיפה, והם תולים את המורכבות במתן המענה גם בכך. מובן שהוא מכבד לחלוטין את אורחות הישוב (שמירת שבת בפרהסיה וכו). כיום רישום הכתובת שלו כוזב, כתובת הוריו, שרחוקה מאוד מהקיבוץ, דבר שיותר עוגמת נפש (דואר רשמי, צווי מילואים, בחירות...). ואנחנו פשוט לא יכולים לשנות את הכתובת!! תוכל לייעץ?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! "חוק עדכון כתובת, תשס"ה-2005" קובע בסעיף 2(א) שלו: "תושב רשאי למסור לפקיד הרישום הודעה על כתובת למשלוח דואר; חל שינוי בכתובת... חייב הוא למסור לפקיד הרישום הודעה על כך בתוך שלושים ימים מיום השינוי..."; בחוק הנ"ל גם תוקן "חוק מרשם האוכלוסין" - בהוספת כתובתו של כל אזרח כפריט-חובה לעדכון המרשם שבניהול "רשות האוכלוסין וההגירה" ובאחריות משרד-הפנים. באתר הרשות מוצגת רשימת מקרים, בהם אין די בהודעה בכתב ונדרשת הופעה של המבקש לצורך הרישום; לגבי מתגורר ביישוב "קטן" ( עד 15,000 תושבים ) נדרש אישור של "מזכיר הישוב". ברם, דרישה זו איננה נזכרת בחוק, ויש לפרשה כקובעת אישור מספק, אך לא כדרך הוכחה יחידה. מכל מקום – ביישום הדרישה אין מקום לגישה שרירותית, כמתואר בשאלה, מה גם כשהיא מטרפדת דיווח-חובה, הבא לשרת הן את עניינו האישי של המבקש ( וכבר בכך די! ), והן את עניינם של גופים ממלכתיים שונים, הזקוקים לכתובות נכונות למסירת הודעותיהם, כנזכר גם בשאלה. אם משרד-הפנים נתן "סמכות" של הנפקת אישורים ל"מזכיר הישוב" – על האחרון לפעול בנושא באופן יעיל והוגן, וכל הממונים על ביצוע החוק או על המזכיר חייבים לפעול למניעת כל מחדל או עיכוב מצדו. מוצעת, אפוא, פנייה מתאימה בכתב לוועד המקומי, הממונה הישיר על "מזכיר הישוב", ולפי הצורך – פנייה לראש המועצה האזורית וליועץ המשפטי של המועצה, למתן הנחיות מתאימות לוועד המקומי ולמזכירו. לכל פנייה בנושא ראוי לצרף מסמכים להוכחת המגורים ביישוב, כגון: אישור על זכויות בת-הזוג בבית-המגורים המשותף, תעודת נישואין, חשבון ארנונה/מים או חשמל, ועוד ( למשל: מעטפת "דואר רשום" עם חותמת-דואר ושם הבעל כנמען במקום ). בהעדר היענות מהירה לפניות כאמור – מוצע לפנות אל היועץ המשפטי של משרד-הפנים בירושלים, אשר יש להניח כי יפעל להסדרת המקרה, ויחסוך את הצורך בפנייה נוספת בעניין – אל היועץ המשפטי לממשלה, אשר פרשנותו והנחיותיו מחייבות את כל זרועות-המדינה.