אורית

ביטול הסכם מול אולם חתונה עקב המצב הביטחוני

שלום, זוג חברים שלי אמור להתחתן בשבוע הבא באולם שנמצא באשדוד - עקב המצב הביטחוני החליטו הזוג בלב כבד להעביר את החתונה למרכז (פ"ת) כך שלפחות הסיכון לאורחים יהיה הרבה יותר נמוך. האלום מסרב בכל תוקף לביטול ההסכם והחזרת הכסף שניתן על ידי בני הזוג מראש. מה ניתן לעשות? אורית

עו"ד דניאל זיידמן

אורית שלום, ראשית, על חברייך לבדוק האם ההסכם מול האולם כולל התייחסות למצב של נפילת טילים, בין מפורשות, ובין בהתייחסות ל"מצב מלחמה" באופן כללי. אם ההסכם כולל התייחסות כזו, אזי הקביעות בהסכם הן המחייבות. אם ההסכם לא כולל התייחסות למצב השורר כיום, אזי, קיימת אפשרות תיאורטית לבטל את ההסכם ולטעון כי הביטול היה בנסיבות של "סיכול" (סעיף 18 לחוק החוזים תרופות), דהיינו, נסיבות שהמבטל לא יכול היה לצפות מראש, לא יכול היה למנוע אותן וקיומן הופך את קיום החוזה לבלתי אפשרי או הופך את קיומו לשונה באופן יסודי מזה שהוסכם עליו. אמנם, בעבר, היתה נהוגה בפסיקת בתי המשפט העמדה כי במדינת ישראל מצב מלחמה צפוי תמיד, ולכן לכאורה לא ניתן יהיה להינות, בנסיבות אלה, מהגנת טענת ה"סיכול", אך, בשנים האחרונות ניתן להבחין בשינוי מגמה בפסיקה אשר נוטה להכיר בנסיבות של מלחמה כאירוע לא צפוי. נטיה זו אף תגבר במצב בו פיקוד העורף אוסר לקיים אירועים מרובי משתתפים באיזור הדרום. אם בית המשפט יקבע כי אכן התקיימו במקרה זה נסיבות של "סיכול", הוא יורה על השבת הסכומים ששולמו, ובסמכותו לחייב את חברייך לשלם לבעל האולם סכומים לכיסוי הוצאות סבירות שהוציא בקשר להתקשרות עמם. נקודה נוספת למחשבה הינה האם חברייך לא מיהרו להפר את החוזה עם בעל האולם, במקום לנסות לחפש פתרונות חלופיים, שיקטינו את הפגיעה בבעל האולם, למשל, דחיית מועד החתונה למועד שיחול לאחר המבצע, וקיומו באולם שבאשדוד לאחר סיומו. העובדה כי חברייך לא בדקו אפשרויות להקטין את הנזק ומיהרו לבטל, עלולה להתפרש על ידי בית המשפט כהפרה של חובת תום הלב, בה צריכים לנהוג צדדים לחוזה, ולהשפיע על פסיקתו בכל הנוגע לפיצוי שישולם לבעל האולם כתוצאה מההפרה.