פנסיה רפואית או פרישה מוקדמת
שלום, אני מורה מחנכת 30 שנה בבית ספר יסודי. בשנים האחרונות אני מתמודדת עם מחלת הסרטן. לפני כשנה חזרה המחלה לאחר תקופה ואני בטיפולים. אני בת 54 ועובדת משרה מלאה. מתלבטת מה נכון לי לעשות. להמשיך לעבוד, לבקש לפרוש או לצאת לפנסיה על בסיס רפואי. חשוב לציין שלא פשוט כרגע להמשיך ולעבוד אבל מצד שני אני מרגישה שזה חלק מתהליך ההתמודדות במחלה. תודה.
שלום וברכה. השאלה היא מורכבת ויתכן שמענה נכון עליה חורג מהמסגרת המשפטית הפורמלית. כעקרון, ככל הנראה, את מבוטחת בקרן פנסיה (וותיקה או חדשה) הכוללת כיסוי ביטוחי לתשלום פנסית נכות במקרה של נכות. ההגדרה של המונח 'נכות' בקרן פנסיה היא איבוד היכולת לעבוד בעבודתו של העמית או בעבודה מתאימה אחרת לפי נסיונו והשכלתו של העמית לתקופה העולה על 3 חודשים. כשאדם נכנס למצב של נכות להבנתו הוא מגיש בקשה לפנסית נכות לקרן הפנסיה. קרן הפנסיה בודקת באם העמית הינו נכה כהגדרת המונח בתקנון על ידי רופא מטעם הקרן/ וועדה רפואית על בסיס בדיקות ו/או מסמכים רפואיים. הוועדה קובעת את היקף הנכות (באחוזים) ולאיזה תקופה העמית הינו נכה (זמני לצמיתות). לאו דווקא אדם החולה במחלה כפי שתיארת הינו נכה. כפי שציינת את ממשיכה לעבוד ולכן דה פקטו (הגם שהדבר כרוך במאמצים מיוחדים או משמש עבורך כדרך לחיזוק ההתמודדות (המנטלית אשר מן הסתם משפעה גם על הבריאות הפיזית) עם המחלה הארורה) יתכן ואת לא נחשבת נכה. יתכן מאוד והוועדה תקבע נכות לתקופה זמנית שלאחריה תאלצי לשוב ולחזור לעבודתך. ושוב, ההחלטה בענין כזה היא החלטה מורכבת, עם היבטים נוספים, לאו דווקא משפטיים או פנסיוניים, אלא גם מתחום יחסי העבודה (האם מקום העבודה שלך מעניק לך פתרונות נוחים / התחשבות מספקת להמשיך ולעבוד תוך התחשבות עם הצרכים המיוחדים של המצב הרפואי (טיפולים, מנוחה, הפחתת עומס), וכן היבטיים פסיכולוגיים ולכן קשה לייעץ בענין כזה 'על רגל אחת'. אינני יודע, אבל אולי קיימת מסגרת (עמותה או ארגון רשמי (מדינה / הסתדרות המורים/ משרד החינוך) שיכולה לתת מענה כולל בענין זה. בכל מקרה, בע"ה תזכי לרפואה שלמה ותמשיכי לחנך את ילדי ישראל מתוך בריאות איתנה לאורך ימים ושנים טובות
שאלות נפוצות:
תומר סיון