מוטי

שאלה לגבי החוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסויימים

שלום אני מכין בימים האלה טפסים להגשת מעמדות לעבוד בחברה מסוימת אבל הם בקשו ממני לגשת לתחנת משטרה להביא העדר עברות מין האם זה חוקי ???

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום מוטי, זה חוקי רק במגבלות החוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסויימים, התשס"א-2001. החוק אוסר על העסקת עברייני מין במוסדות המכוונים למתן שרות לקטינים, לאנשים עם מוגבלות שכלית או התפתחותית ולחסרי ישע. מטרת החוק ליתן הגנה מיוחדת לקטינים, לאנשים עם מוגבלות שכלית או התפתחותית ולחסרי ישע מפני עברייני מין, משום הפגיעה הקשה של עבירות המין, החזרתיות המאפיינת עברייני מין הפוגעים באוכלוסיות מוחלשות אלו, ובשים לב לפגיעות היתרה של אוכלוסיות אלו. החוק קובע את האיסורים הבאים: איסור על מעסיקים בסוגי המוסדות המנויים בחוק (להלן – מוסדות) להעסיק עברייני מין בעבודה המאפשרת להיות בקשר, באופן סדיר או קבוע, עם קטינים, עם אנשים עם מוגבלות שכלית או התפתחותית או עם חסרי ישע. איסור על עבריין מין להיות מועסק במוסד. איסור על מעסיק במוסד להעסיק בגיר טרם קיבל אישור ממשטרת ישראל כי הוראות החוק אינן אוסרות להעסיקו. איסור זה אינו חל, בשלב זה, על נשים. האיסורים בחוק חלים גם אם אדם מועסק בהתנדבות במוסד, גם במתן שירותים וגם אם אדם מועסק באמצעות חברת כוח אדם. עבריין מין לגביו חל האיסור לפי החוק הוא מי שהורשע ע"י בית המשפט, החל מיום 1 במרס 1998, בעבירת מין ובלבד שהיה בגיר (מעל גיל 18). ועדת מומחים שקמה לפי החוק (להלן – ועדת הפטור) מוסמכת, לבקשת מי שחל עליו איסור לפי החוק להיות מועסק במוסד, להעריך את הצורך בתחולת האיסור לגבי המבקש, ולאחר שקיבלה הערכת מסוכנות לגביו, לפטור אותו מהאיסור להיות מועסק במוסד לפי החוק, למלוא תקופת האיסור או לחלקה. יו"ר הועדה הוא שופט בית משפט שלום, וחברים בה מומחים לדפוסי התנהגותם של עברייני מין והטיפול בהם. כתובת לפניות לוועדת הפטור: מדור פלילי, בית משפט השלום בנתניה. החוק מונה, בין היתר, את המוסדות הבאים, עליהם חל איסור העסקת עברייני מין: בתי ספר, מעונות יום, משפחתונים ומוסדות חינוכיים מסוגים שונים לקטינים. תנועות נוער, קייטנות, מועדונים ומרכזי תרבות לקטינים. גני חיות וגני שעשועים. מרכזי תרבות נוער וספורט, חדרי כושר ובריכות שחייה הפתוחים לקטינים. שירותי הסעות לקטינים, לבעלי מוגבלות שכלית או התפתחותית או לחסרי ישע. עסק העוסק בין השאר בארגון טיולים ונופש לקטינים, לבעלי מוגבלות שכלית או התפתחותית או לחסרי ישע. גוף אחר, שבין עיסוקיו מתן שירותי חונכות, הדרכה, הוראה, בידור או אבחון לקטינים, לבני אדם עם מוגבלות שכלית או התפתחותית, או לחסרי ישע, טיפול בהם, השגחה עליהם או ליווי שלהם בהליכים משפטיים ועוד... למען הסר ספק, אין לדרוש אישור על העדר רישום פלילי מהאדם עצמו לפי "חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981". בקשה לקבלת אישור המשטרה תוגש בהתאם לתקנות למניעת העסקה של עברייני מין במוסד המכוון למתן שירות לקטינים (אישור המשטרה), תשס"ג-2003. מקווה שעזרתי עו"ד פלילי רגב יאיר

קלודין

סליחה שאני מתערבת, אולם מה העונש הקבוע בחוק למי שעובר על הוראות החוק הזה? מי יכול להוציא אישור משטרה? תודה מראש

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום קלודין, אני כאן על מנת להסביר. לגבי מה העונש הקבוע בחוק לעובר על הוראות החוק? •מעסיק העובר על הוראות החוק (קיבל לעבודה או העסיק עבריין מין בניגוד להוראות החוק, או לא קיבל אישור מהמשטרה טרם העסקה בניגוד להוראות החוק) - דינו קנס בגובה של עד 75,300 ₪. •עבריין מין העובר על הוראות החוק (עובד במוסד בניגוד להוראות החוק) – דינו עד מאסר של שנה. כאמור, החוק קובע כי מעסיק לא יקבל בגיר לעבודה במוסד, בטרם קיבל אישור ממשטרת ישראל כי אין מניעה להעסקת הבגיר לפי הוראות החוק. לפי החוק, בגיר יכול להוציא אישור משטרה לגבי עצמו, יש טפסים מיוחדים בתקנות. לחילופין, המעסיק יכול לקבל אישור משטרה לגבי בגיר המועסק בעבודה במוסד או מועמד להעסקה בעבודה במוסד, רק בהסכמת הבגיר ועל פי ייפוי כוח ממנו. בברכה