חדלות פרעון (insolvency) הוא מצב כלכלי, שיכול להיקלע אליו אדם פרטי או חברה, ומשמעו העדר יכולת פיננסית לשלם את החובות שנצברו. אדם או חברה עלולים להיקלע למצב של חדלות פירעון (אי סולבנטיות), כאשר סכום ההתחייבויות עולה על השווי המצטבר של הנכסים ותזרים המזומנים, וגורר בעקבות כך גירעון.
חברה לעומת אדם פרטי
מצב של חדלות פירעון מתייחס בדרך כלל לחברה. מבחינת החוק, חברה מוגדרת כחדלת פרעון כאשר היא לא מסוגלת לקיים צו של ביהמ"ש או לשכת ההוצאה לפועל, או כאשר יש לה חוב לנושה, ששוויו חמישה שקלים ומעלה, לאחר שהוגשה נגדה תביעה, אשר לא נענתה תוך 21 ימים. במקרה כזה, אפשר להגיש נגד החברה בקשה לפירוק.
כאמור, גם אדם פרטי יכול להגיע למצב של חדלות פירעון. במקרה כזה הוא ניצב בדרך כלל בפני הכרזה על פשיטת רגל, ויחולו עליו דיני פשיטת הרגל. פשיטת רגל משמעה, התערבות משפטית שכוללת שליטה ופיקוח על הנכסים והעסקים כדי לארגן אותם מחדש וכדי להסדיר ולכסות את החובות. הליך משפטי של פשיטת רגל יכול להתחיל באחת מהדרכים הבאות: לבקשת החייב, אשר נקלע למצב של פשיטת רגל, או לבקשת הנושים שלו, אשר מעוניינים שיפרע את החוב.
רוצים לשאול שאלה? היכנסו לפורום הוצאה לפועל ופשיטת רגל
נקלעתם לחדלות פרעון? ערכו חיפוש עורך דין המתמחה בהוצאה לפועל ופשיטת רגל
הנושא של חדלות פרעון לא מוסדר כיום בחוק אחד. ישנם מספר דברי חקיקה עיקריים, אשר מתייחסים לנושא: פקודת החברות, סעיף 350 לחוק החברות ופקודת פשיטת הרגל.
תוצאות חדלות פרעון בחברה: פירוק או הבראה
כאשר חברה מוגדרת כחדלת פרעון, צדדים בעלי עניין יכולים להגיש נגדה בקשה לפירוק. (בקשת פירוק היא מקבילה לבקשה לפשיטת רגל לגבי אדם פרטי). מגישי הבקשה לבית המשפט יכולים להיות אלו: נושים של החברה, ספקים ואף עובדים של החברה שמעוניינים לקבל משכורות שלא שולמו להם ולהבטיח את הזכויות הסוציאליות שמגיעות להם כולל פיצויי פיטורין, שעות נוספות, חופשה ודמי הבראה. את תביעת החוב של העובד המעוניין לקבל גמלת ביטוח לאומי והחזר של זכויות סוציאליות, יש להגיש למפרק החברה. העובד זכאי לגמלה שלא תעלה על השכר הממוצע במשק כפול 10 (כלומר: כ-86,000 שקלים נכון להיום).
אם ביהמ"ש המחוזי אישר את בקשת הפירוק שהוגשה, הוא ימנה לחברה מפרק זמני. במקביל, החברה יכולה להגיש לבית המשפט בקשה למתן צו הקפאת הליכים, אשר תקף ל-9 חודשים ומאפשר לחברה להתחיל בהליך הבראה, להסדיר את החובות או לגבש הסדר פשרה עם נושיה.
החלופה לפירוק חברה היא הבראה, בהתאם לחוק החברות. החברה או הנושים שלה יכולים להגיש לבית המשפט בקשה, במסגרתה יציגו את נימוקי ההצעה להבראת החברה, תיאור עסקי והצעת פשרה או הסדר פשרה, במידה שגובש. הליך הבראת חברה משמעו נקיטת צעדים כלכליים ואחרים כדוגמת מכירת פעילויות או נכסים בחברה, פיטורי עובדים, איתור משקיעים, גיבוש הסדרי נושים ועוד, אשר יאפשרו לחברה לצאת מהמשבר אליו היא נקלעה ולחזור למצב של צמחיה וכדאיות.
חדלות פרעון בחברה וביחס ליחיד
מהי חדלות פרעון? מה בין אדם פרטי לחברה ומהם הפתרונות שהחוק מציג כאשר נקלעים למצב של העדר יכולת לפרוע את החובות?
מאת: מערכת משפטי
20.09.11
תאריך עדכון: 20.09.11
3 דק'

- כן0
- לא0
מידע משפטי נוסף שעשוי לעניין אותך
רוצים להתייעץ עם עורך דין?
מאמרים נוספים

מה עושים מיד אחרי תאונת דרכים? מדריך מפורט מאת עו"ד עינב דהן
עו״ד עינב דהן, שנשאלת לא פעם על ידי לקוחות מה בדיוק לעשות מיד לאחר תאונה, ריכזה עבורכם מדריך מסודר, ברור ומקצועי שיעזור לכם לא לאבד עשתונות ברגע האמת ולהבטיח שתקבלו את הפיצוי שמגיע לכם
16.07.2512 דק'

"ליפול זאת תאונה, להישאר למטה זאת בחירה"
מגירושין לייעוץ משפחתי, מהעולם המסורתי לעולם החרדי, מעו"ד שכירה למנהלת משרד בוטיק מוביל: כך הפכה עו"ד רויטל בן ארי את סיפור חייה האישי למודל עסקי ייחודי המשלב תורה ומשפט
16.07.255 דק'

המייל, הפייסבוק והעסק באינסטגרם – למי הם יעברו כשכבר לא נהיה כאן?
מה יקרה לחשבונות הפייסבוק, האימייל והענן אחרי שנלך לעולמנו? האם היורשים שלנו יוכלו לגשת לתמונות, למסמכים ולעסק שבנינו באינטרנט או שהכל ייעלם עם הסיסמה? בישראל אין עדיין חוק שמסדיר את הנושא והתוצאה עלולה להיות אובדן נכסים יקרי ערך
30.06.254 דק'