משפטי– זאפ
משפטיהוצאה לפועלמחיקת וגביית חובותלפתוח דף כלכלי חדש: כל מה שצריך לדעת על הליך חדלות פרעון

לפתוח דף כלכלי חדש: כל מה שצריך לדעת על הליך חדלות פרעון

הליך של חדלות פרעון יכול לעזור לאנשים שנקלעו לחובות לעמוד שוב על הרגליים ולהחזיר את השליטה על חייהם. עורך דין ומגשר אברהם (בומה) ברח"ד מסביר מה הם השלבים לשיקום כלכלי וכיצד אפשר במקרים מסוימים לקבל הפטר חוב

27.11.24
תאריך עדכון: 27.11.24
4 דק'
לפתוח דף כלכלי חדש: כל מה שצריך לדעת על הליך חדלות פרעון

הקלישאה "זה יכול לקרות לכל אחד" נכונה מאוד כשמדובר באפשרות של הסתבכות כלכלית. כולנו עלולים לחוות אירועי חיים לא צפויים כמו מצב רפואי, אובדן עבודה, קריסה של עסק או משבר זוגי, שעלולים להוביל אותנו להצטברות של חובות ולסחרור כלכלי. הליך של חדלות פרעון יכול לעזור לאנשים לעמוד שוב על הרגליים ולהחזיר לעצמם את השליטה על חייהם.

מהו הליך חדלות פרעון?

חדלות פרעון הוא מצב שבו אדם אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם, או ששווי החובות עולה על שווי נכסיו. במקרה כזה קיים הליך של שיקום כלכלי שנועד לסייע לאנשים לפרוע את חובותיהם, תוך התחשבות בזכויות החייבים, אך גם באלה של הנושים.

בומה

עורך דין ומגשר אברהם (בומה) ברח"ד. צילום: פרטי

הליך חדלות פרעון מתאים ליחידים או לתאגידים, כאשר החוק מבחין בין חובות בסכום נמוך (עד 166,627.31 שקל נכון ל-2024) לבין חובות בסכום גבוה יותר, כאשר ההליכים משתנים בהתאם. חשוב לציין כי יש חובות שאינם בני הפטר, כגון חובות מזונות, קנסות וחובות שנוצרו במרמה. 

כאשר אדם מגיע להבנה שהוא אינו מסוגל לשלם את חובותיו, או להגיע להסדר עם נושיו, מומלץ לו להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום, שיבחן את המצב הכלכלי והמשפטי שלו ויעזור לו להתחיל הליך של חדלות פרעון בדרך לשיקום כלכלי.

ההליך לוקח בדרך כלל בין שנה לארבע שנים, בהתאם למורכבות המקרה. כדאי לדעת שגם הנושים יכולים לפתוח בהליך כנגד החייב, לאחר שהוכיחו שהחוב אמנם קיים.

השלבים שצריך לעבור

השלב הראשון הוא הגשת בקשה לצו לפתיחת הליכים לבית המשפט או לממונה על הליכי חדלות פירעון. לאחר הוצאת הצו, יש תקופת ביניים שבמהלכה נבדק מצבו הכלכלי של החייב ונקבעות הגבלות שונות. לאחר מכן מתקבל צו לשיקום כלכלי שבו נקבעת תכנית לפירעון החובות ולשיקום החייב. בסיום ההליך, החייב עשוי לקבל פטור מהחובות שנותרו.

מקרה מבחן: חייב חולה נפש עם מאה אחוזי נכות

כאשר החייב הוא אדם עם מחלת נפש, בעל מאה אחוזי נכות והיסטוריה של אשפוז במחלקות לבריאות הנפש, ייתכנו שיקולים ייחודיים בהליך חדלות פירעון, ובפרט בשאלת מתן הפטר מוחלט.

בית המשפט עשוי לשקול מתן הפטר מוחלט כבר בשלבים מוקדמים אם הוכח כי החייב אינו מסוגל לנהל אורח חיים תקין או להשתלב בשוק העבודה, ואין סיכוי ריאלי שיוכל לשלם את חובותיו בעתיד. יש להגיש לבית המשפט מסמכים רפואיים וחוות דעת רלוונטיות של גורמי מקצוע, שתומכות בתיאור מצבו הנפשי והתפקודי, ואישור נכות מביטוח לאומי כדי להוכיח חוסר יכולת כלכלית.

במקרים של בעיה בשיתוף הפעולה של החייב בשל מצבו הנפשי, ניתן למנות לו אפוטרופוס שייצג אותו בתהליך, או להסתייע בעובדים סוציאלים כדי להקל על התקשורת איתו. במקרים של מוגבלות משמעותית, בית המשפט מגלה רגישות וגמישות בדחיית מועדים, הארכת זמנים והקלות נוספות ולרוב ייעתר לבקשות הומניטריות. ניתן גם לקבל סיוע מגורמים ממשלתיים או מארגונים חברתיים באיסוף המסמכים, במקרים שבהם החייב לא שמר על תיעוד מסודר בשל מצבו הנפשי.

קבלת הפטר מוחלט על רקע מצב בריאותי או כלכלי קשה

חייב בן 44, נשוי בשנית ואב לילד, עבד בניקיון והכנסתו היתה נמוכה. במהלך ההליך, מצבו הבריאותי הידרדר והוא אובחן עם גידול בצוואר ונזקק לטיפולי הקרנות. בית המשפט התחשב במצבו הרפואי הקשה ובחוסר יכולתו הכלכלית והעניק לו הפטר לאלתר.

חייב אחר, נשוי ואב לארבעה, אינו עובד ונקבעה לו דרגת נכות של 40% ודרגת אי כושר עבודה של 75%. במהלך ההליך, החייב לא המציא מסמכים נדרשים ולא שיתף פעולה עם הנאמן. בית המשפט, בהתחשב במצבו הכלכלי והבריאותי, העניק לו הפטר לאלתר.

דוגמאות אלו ואחרות מראות כיצד הליך חדלות פרעון נותן תקווה לאנשים שנקלעו לחובות שהם לא מסוגלים לצאת מהם ולאנשים שנסיבות החיים כגון מחלות גוף ונפש לא מאפשרות להם שיקום כלכלי.

למידע נוסף, ניתן לעיין באתר הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי של ממשלת ישראל.

עורך דין ומגשר אברהם (בומה) ברח"ד

(צילום ראשי: שאטרסטוק)

 

אברהם בומה ברח"ד-משרד עו"ד ומגשר

אברהם בומה ברח"ד-משרד עו"ד ומגשר

משרד עו"ד ברחד מעניק שירותים משפטיים מקיפים בתחומי המשפט האזרחי והפלילי, בשילוב ניסיון ניהולי וחינוכי עשיר.

דיני עבודה, חדלות פירעון, משפט מסחרי, מקרקעין ונדל"ן, הוצאה לפועל, דיני משפחה וגירושין, תעבורה, מחיקת רישום פלילי צבאי, פירוק חברות, לשון הרע ופרטיות, ייפוי כח מתמשך, ירושות וצוואות, גישור

האם מאמר זה עזר לך?

צרו קשר
שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה
אברהם בומה ברח"ד-משרד עו"ד ומגשר

לקבלת ייעוץ מעורך דין השאירו פרטים

שם*
אימייל*
טלפון*
סיבת הפנייה