משפטי– זאפ
משפטיחוקיםחוק הירושה הישראלי - המדריך המלא

חוק הירושה הישראלי - המדריך המלא

חוק הירושה מסדיר את העברת רכושו של אדם לאחר מותו, בין אם השאיר צוואה ובין אם לאו. על החוק שקובע כללים ברורים לחלוקת העיזבון והגנה על זכויות היורשים והנושים

מאת: מערכת זאפ משפטי
11.05.25
תאריך עדכון: 11.05.25
6 דק'
חוק הירושה הישראלי - המדריך המלא

מאז חקיקתו בשנת 1965, עבר חוק הירושה תיקונים רבים שנועדו להתאימו למציאות המשתנה ולהתמודד עם סוגיות חדשות שעלו במהלך השנים. החוק מהווה מסגרת משפטית מקיפה המסדירה את כל היבטי הירושה בישראל, החל מקביעת הזכאים לרשת, דרך אופן עריכת צוואות, ניהול העיזבון, חלוקת הנכסים וכלה בהסדרת היחסים בין היורשים לבין נושי המנוח. בכתבה הבאה נסקור את העקרונות המרכזיים של חוק הירושה ואת התיקונים החשובים שנעשו בו לאורך השנים.

עקרונות היסוד של חוק הירושה

חוק הירושה מבוסס על העיקרון לפיו במות אדם, עובר עזבונו ליורשיו. החוק מכיר בשני מסלולים עיקריים לירושה: ירושה על פי דין וירושה על פי צוואה. סעיף 2 לחוק קובע באופן מפורש כי הירושה היא על פי דין זולת במידה שהיא על פי צוואה. כלומר, אם אדם הותיר אחריו צוואה תקפה, היא זו שתקבע את אופן חלוקת העיזבון. בהיעדר צוואה, יחולו כללי הירושה על פי דין.

האם צוואה גוברת על חוק הירושה?

שאלה נפוצה היא האם צוואה גוברת על הוראות חוק הירושה. התשובה היא כן, במרבית המקרים. כאשר אדם עורך צוואה תקפה, היא זו שקובעת את אופן חלוקת עזבונו, גם אם החלוקה שונה מזו הקבועה בחוק. עם זאת, יש חריגים לכלל זה. למשל, על פי סעיף 65(ב), הוראת צוואה השוללת או מגבילה זכות למזונות מן העיזבון בטלה. כמו כן, סעיף 8 קובע כי הסכם בדבר ירושתו של אדם וויתור על ירושתו שנעשו בחייו בטלים.

ירושה על פי דין - מי יורש כשאין צוואה?

כשאדם נפטר ללא צוואה, חוק הירושה קובע סדר עדיפויות ברור של היורשים. סעיף 10 מגדיר כי היורשים על פי דין הם בן הזוג של המנוח וקרובי המשפחה, הכוללים את ילדי המוריש וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, והורי הוריו וצאצאיהם.

סעיף 11 מסדיר את זכויות הירושה של בן הזוג. בן הזוג זכאי למיטלטלין ומכונית נוסעים השייכים למשק הבית המשותף ולחלק מהעיזבון הנותר - מחצית אם המנוח הותיר אחריו ילדים, צאצאיהם או הורים, ושני שלישים אם הותיר אחים או צאצאיהם או הורי הורים. אם היה נשוי למנוח שלוש שנים או יותר וגר עימו בדירה הכלולה בעיזבון, הוא זכאי לכל חלקו של המנוח בדירה ולשני שלישים מהנותר. אם לא הותיר המנוח קרובים מהמנויים לעיל, יורש בן הזוג את העיזבון כולו.

סדר העדיפות בין קרובי המוריש על פי סעיף 12 הוא: ילדי המוריש קודמים להוריו, והוריו קודמים להורי הוריו. ילדי המוריש חולקים ביניהם בשווה, וכך גם הוריו ביניהם והורי הוריו ביניהם.

צוואות - כיצד מבטיחים שרצון המנוח יכובד?

חוק הירושה מסדיר בפירוט את אופן עריכת הצוואות ואת התנאים לתקפותן. סעיף 18 מכיר בארבעה סוגי צוואות: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות וצוואה בעל-פה. לכל סוג צוואה דרישות צורניות שונות הקבועות בסעיפים 19-23 לחוק.
צוואה בכתב יד חייבת להיכתב כולה ביד המצווה, לשאת תאריך כתוב בידו ולהיחתם בידו. צוואה בעדים חייבת להיות בכתב, מצוינת בתאריך וחתומה ביד המצווה בפני שני עדים לאחר שהצהיר בפניהם שזו צוואתו. צוואה בפני רשות נעשית בפני שופט, רשם, או חבר בית דין דתי. צוואה בעל-פה מוגבלת לנסיבות מיוחדות כמו מצב של שכיב מרע או מי שרואה עצמו מול פני המוות.

צוואה הדדית - חידוש משמעותי בחוק הירושה

אחד התיקונים החשובים בחוק הירושה הוא סעיף 8א שהוסף בשנת 2005, המסדיר את נושא הצוואות ההדדיות. צוואה הדדית היא צוואה שנערכת על ידי בני זוג מתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר. הסעיף קובע הוראות מיוחדות לגבי ביטול צוואה הדדית, במטרה להגן על ההסתמכות ההדדית שבין בני הזוג.

לביטול צוואה הדדית בחיי שני בני הזוג נדרשת מסירת הודעה בכתב מהמצווה המבקש לבטל את צוואתו למצווה השני, ואז בטלות הצוואות ההדדיות של שני המצווים. לאחר מות אחד מבני הזוג, ביטול הצוואה על ידי בן הזוג שנותר בחיים מחייב הסתלקות מהעיזבון או השבת מה שירש.

מזונות מן העיזבון - הגנה על התלויים במנוח

פרק רביעי לחוק הירושה מסדיר את נושא המזונות מן העיזבון. גם אם אדם השאיר צוואה, החוק מגן על בן זוגו, ילדיו והוריו הזקוקים למזונות ומאפשר להם לקבל מזונות מן העיזבון. סעיף 57 מגדיר את גדרי הזכות למזונות, כולל את משך הזמן שבו זכאים בני המשפחה השונים למזונות. למשל, בן הזוג זכאי למזונות כל זמן אלמנותו, וילדי המנוח עד גיל 18 (או עד גיל 23 במקרים מסוימים).

ניהול העיזבון - תפקידו של מנהל העיזבון

פרק שישי לחוק הירושה עוסק בהנהלת העיזבון וחלוקתו. בית המשפט רשאי למנות מנהל עיזבון, אשר תפקידיו על פי סעיף 82 כוללים כינוס נכסי העיזבון, ניהול העיזבון, סילוק חובות העיזבון וחלוקת יתרת העיזבון בין היורשים.

מנהל העיזבון מוסמך לעשות את כל הדרוש למילוי תפקידיו, אך ישנן פעולות הטעונות אישור מראש של בית המשפט, כמו העברה או חיסול של יחידה משקית, השכרה שחוקי הגנת הדייר חלים עליה, או פעולה שתוקפה תלוי ברישום בפנקס המתנהל על פי חוק.

הגנה על דירת המגורים וכלי רכב

סעיף 115 לחוק הירושה מספק הגנה מיוחדת לדירת המגורים של המנוח. אם המנוח היה בעל דירה וגר בה ערב מותו, רשאים בן זוגו, ילדיו והוריו שגרו עמו להמשיך ולגור בה כשוכרי היורשים. לגבי כלי רכב, סעיף 11(א) קובע כי בן הזוג נוטל את מכונית הנוסעים השייכת למשק הבית המשותף.

ידועים בציבור וזכויות ירושה

חוק הירושה מכיר גם בזכויותיהם של ידועים בציבור. סעיף 55 קובע כי איש ואישה החיים חיי משפחה במשק בית משותף אך אינם נשואים זה לזה, ומת אחד מהם כשאף אחד מהם לא היה נשוי לאדם אחר, רואים את הנשאר בחיים כאילו המנוח ציווה לו מה שהיה מקבל בירושה על פי דין אילו היו נשואים. סעיף 57(ג) אף מעניק לידוע בציבור זכות למזונות מן העיזבון.

תיקונים עדכניים לחוק הירושה

חוק הירושה עובר תיקונים מעת לעת כדי להתאימו למציאות המשתנה. אחד התיקונים האחרונים, משנת 2024, הוא סעיף 6א המכונה "הסתלקות בנסיבות מיוחדות - חרבות ברזל". תיקון זה נועד להתמודד עם מצבים שנוצרו בעקבות מלחמת חרבות ברזל ומאפשר הסתלקות מחלק בעיזבון לטובת בני משפחה של מי שנפטר בפעולות איבה או במלחמה.

לסיכום, חוק הירושה הישראלי מספק מסגרת מקיפה להסדרת העברת רכושו של אדם לאחר מותו. החוק משקף איזון עדין בין כיבוד רצון המנוח כפי שהובע בצוואתו, לבין הגנה על זכויותיהם של בני משפחתו ונושיו. התיקונים שנעשו בחוק לאורך השנים משקפים את המורכבות ההולכת וגדלה של יחסי משפחה ורכוש בחברה המודרנית. בין אם אתם מתכננים את הורשת רכושכם, מתמודדים עם הליכי ירושה לאחר פטירת אדם קרוב, או פשוט מבקשים להבין את זכויותיכם על פי החוק, חיוני להכיר את העקרונות הבסיסיים של חוק הירושה ולהתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום המשפט לקבלת הדרכה מותאמת אישית.

(צילום ראשי: שאטרסטוק)

האם מאמר זה עזר לך?

רוצים להתייעץ עם עורך דין?

עורכי דין בתחום