עו"ד רויטל בן ארי. "הלקוחות שלי משוועים לדמות דתית עם אוזן קשבת שתנהל עבורם תיק בדרך ישרה". צילום: אינה חזנוב/ לשכת עורכי הדין
לפעמים דווקא האתגרים הגדולים בחיים מובילים לצמיחה מפתיעה. כך קרה לעורכת הדין רויטל בן ארי, שמסע חייה האישי הכולל חזרה בתשובה והתמודדות עם גירושין מורכבים, הפך למנוף שהוביל להתמחות ייחודית במשרדה. היום, 21 שנה אחרי שהחלה את דרכה המקצועית, היא מנהלת משרד בוטיק המשלב את עולם המשפט עם ערכי התורה ומציעה מענה מקיף ללקוחות המתמודדים עם סוגיות משפטיות רגישות - מנדל"ן ועד דיני משפחה.
"גיליתי", היא חולקת, "שדווקא הלקוחות שלי משוועים לדמות דתית שתיתן להם אוזן קשבת ותנהל עבורם תיק בדרך ישרה. אני מאמינה שהשילוב המיוחד שלי - המשלב מקצועיות משפטית ורגישות דתית – הופך, מבחינתי לפחות, ליתרון משמעותי בעבודה שלי".
כבר בפקולטה למשפטים ידעה שתהיה עצמאית. "אמנם התחלתי כשכירה לשנה אחת, אבל זו היתה בחירה אסטרטגית - רציתי להבין לאן פניי מועדות". הגורל, או אולי ההשגחה העליונה, התערבו בתכניותיה כששני מעסיקיה דאז הציעו לה שותפות. את ההכרעה הקשה הביאה בפני הרב דוד אבוחצירא, שגרם לה להטיל ספק בהצעות העסקיות ומשם החלה לסלול את דרכה העצמאית לבד, ללא כל שותף.
מסע רוחני עמוק
המעבר לעצמאות לווה באתגר מקצועי משמעותי - כניסה לתחום הנדל"ן. "זה היה תחום שחששו לתת לי להתעסק בו כשכירה", היא נזכרת בחיוך, "כי הבינו שאני לומדת מהר מאוד". אחת מעסקאותיה הראשונות היתה מול כונס נכסים ותיק, שהתרשם כל כך מכישוריה עד שהושיב אותה בכסאו - רגע סמלי שנחרט בזכרונה.
במקביל להתפתחותה המקצועית, עברה בן ארי מסע רוחני עמוק. "חזרתי בתשובה בשלבים מדודים ובטוחים", היא משתפת. "הוריי היקרים, אמי עליה השלום ואבי שיחיה, גידלו אותי על ברכי מסורת מושרשת, אבל דווקא אחי הקטן חשף בפניי את עומק חוכמת התורה ועבודת המידות". אירועים משמעותיים בחייה, כמו אובדן חברתה הטובה ופטירת אמה, האיצו את המהלך הרוחני.
איך השתלב המעבר לאורח חיים דתי עם ההתנהלות של המשרד?
בן ארי: "המשרד שלי מתנהל על פי דעת תורה. בהתחלה היה לי מוזר להפסיק ללחוץ יד ללקוחות, אבל התברר שדווקא הם משוועים לדמות דתית שתנהל את ענייניהם בדרך ישרה".
אבל לא רק הדת היא שעיצבה את מסלול הקריירה המקצועית שלה. סיפור חייה האישי השפיע גם על התמחות המשרד. לאחר שחוותה הליכי גירושין מורכבים בעצמה, החליטה להרחיב את תחומי עיסוקה לדיני משפחה. "כשהגרוש שלי גרר אותי להליכים ממושכים, היה לי קשה רגשית לכתוב לעצמי כתבי בית דין", היא משתפת. המפנה הגיע כשהתחברה לטוען רבני מוכשר, ויחד הם פיתחו מחלקה ייחודית המתמחה בניהול תיקי גירושין מורכבים.
כיום, משרדה של בן ארי מתמחה במגוון תחומים: מקרקעין, חוזים, ייצוג קבלנים ויזמים, שירותי נוטריון ועריכת ייפויי כוח מתמשך. "אני מתמקדת במקרים מורכבים," היא מסבירה, "אלה שמציבים אתגרים". אחד מהישגיה הבולטים היה השגת פסק דין לכתובה בסך 120,000 שקל עבור אישה שסבלה מהוצאת לשון הרע.
גישה חדשנית לדיני משפחה
אחד החידושים המשמעותיים במשרדה של בן ארי הוא הגישה ההוליסטית לתיקי גירושין. "כשאדם מגיע אליי בהליכי גירושין", היא מסבירה, "הוא נדרש להתמודד עם מגוון סוגיות במקביל - מכירת דירה משותפת, חלוקת רכוש, הסדרי ילדים, ולעתים גם תכנון הצעדים הבאים בחייו".
המשרד שלה מציע פתרון כולל תחת קורת גג אחת, החל מייצוג בבית הדין הרבני בשיתוף עם טוען רבני מנוסה, דרך טיפול בענייני הנדל"ן והרכוש ועד להכנת הסכמי ממון, צוואות וייפויי כוח מתמשך לקראת פרק ב'. "זה חוסך ללקוח את הצורך להתרוצץ בין משרדים שונים בתקופה שממילא היא מורכבת ורגישה עבורו", היא מדגישה.
הניסיון האישי שלה בהליכי גירושין העניק לה תובנות עמוקות לגבי צורכי הלקוחות. "כשחוויתי את התהליך על בשרי, הבנתי עד כמה חשובה התמיכה המקצועית המקיפה", היא משתפת. "זה לא רק עניין של ייצוג משפטי אלא של הבנת התמונה הרחבה והליווי הרגשי שנדרש בתהליך".
כשעו"ד בן ארי נשאלת מהו משפט החיים שמלווה אותה, היא אומרת מיד: "ליפול זאת תאונה, להישאר למטה זאת בחירה". נראה כי אכן, סיפורה מדגים כיצד אפשר לקום ולצמוח מכל נפילה ולהפוך את האתגרים להזדמנויות - הן בחיים האישיים והן בקריירה המקצועית.
לדבר בגובה העיניים
למרות ההצלחה המקצועית והמוניטין שצברה, בן ארי לא שכחה את המוסר החשוב שקיבלה בתחילת דרכה: "אל תשכח מאין באת ולהיכן אתה הולך." עיקרון זה, שמקורו בפרקי אבות, מנחה אותה בכל מפגש עם לקוחותיה. "לדבר עם כל לקוח בגובה העיניים", היא מדגישה, "זה לא רק עניין של נימוס, אלא חלק מהותי מהשירות המקצועי".
גישה זו משתלבת היטב עם אורח חייה הדתי ועם תפיסת העולם המקצועית שלה. "כשאדם מגיע למשרד עורכי דין, הוא לרוב נמצא ברגע מורכב בחייו", היא מסבירה. "היכולת להקשיב, להבין ולהתייחס אליו בכבוד - זה מה שהופך את השירות המשפטי לאנושי יותר".
(צילום ראשי: שאטרסטוק)