בסוף החודש יתחיל החופש הגדול עבור מיליוני תלמידים בישראל. אחרי שנה מורכבת שכללה מלחמה, מתח בטחוני מתמשך ולא מעט אי ודאות, רבים מבני הנוער מחפשים דרך להעביר את החופש בצורה משמעותית, להרוויח כסף וגם לתרום לכלכלת המשפחה. אם אתם שייכים לקבוצת ההורים שהילדים שלהם מתכננים להעביר את החופשה לא רק בצפייה בנטפליקס עד שעות הלילה המאוחרות אלא גם בעבודה ראשונה - הכתבה הזו בשבילכם.
"נוער נחשב לאוכלוסיה מוחלשת כי אין להם ניסיון חיים", מסבירה עו"ד הדר פלד-טל, שעוסקת בדיני עבודה כבר 26 שנה. "כמו עולים חדשים או עובדי קבלן, או בכלל אנשים צעירים שאין להם מספיק ניסיון חיים בשוק העבודה, יש תמיד חוקי מגן ועקרונות בסיסיים שנועדים להגן על אוכלוסיות מוחלשות, ולכן נחקק חוק עבודת הנוער, שקובע הוראות מאוד ספציפיות לגבי מה מותר ומה אסור בהעסקה של בני ובנות נוער".

בשיחה עימה, מתריעה עו"ד פלד-טל: "לא תמיד אפשר לדעת מראש שמשהו מפוקפק או לא תקין, אלא רק בדיעבד. לכן, חשוב מאוד שהורים וכמובן בני הנוער עצמם יכירו את זכויותיהם מראש".
מתי מותר להתחיל לעבוד?
הנקודה הראשונה שחשוב להבין היא גיל העבודה החוקי. "גיל העבודה המינימלי הוא 15", מבהירה עו"ד פלד-טל. "אסור לבני נוער לעבוד על חשבון זמן לימודים, אלא אם הם סיימו את חוק לימודיהם לפי חוק חינוך חובה".
יחד עם זאת, יש חריג מסוים: "אפשר לעבוד מגיל 14 אך רק בעבודות קלות ורק בחופשות לימודים רשמיות", היא מוסיפה. זה אומר שבני 14 יכולים לעבוד בחופשת הקיץ אבל לא במהלך השנה הלימודית.
איזה שכר מגיע לנער/ה?
אחת השאלות הנפוצות ביותר שמגיעות אל עו"ד פלד-טל נוגעת לשכר המינימום לנוער. הנתונים המעודכנים נכון ליולי 2025 הם:
- עד גיל 16: 25.28 שקל לשעה.
- עד גיל 17: 27.09 שקל לשעה.
- עד גיל 18: 29.97 שקל לשעה.
לדבריה, חשוב מאוד שהורים יבדקו שהילדים שלהם מקבלים את השכר הנכון. "מומלץ", היא אומרת, "לנהל רישום מדויק של שעות העבודה באפליקציה או בנייד ולהשוות עם תלוש השכר, ולהקפיד לקבל מהמעסיק את התלוש יחד עם המשכורת".
אילו עבודות אסורות על בני נוער?
החוק קובע הגבלות ברורות על סוגי העבודות שבהן אסור להעסיק בני נוער. עו"ד פלד-טל מפרטת כי אסור להעסיק נוער בתהליכי ייצור בתעשיה ובעבודות בנייה. לדבריה, יש עוד רשימה של עבודות אסורות והגבלות נוספות, כולל עבודה בבתי חולים, בבתי מטבחיים, בצלילה מקצועית ועוד. "אלו עבודות שיכולות לסכן את בני הנוער, בגלל חוסר הניסיון שלהם או בגלל שמדובר בסביבות עבודה מסוכנות".
שעות העבודה: מה מותר ומה אסור?
אחד התחומים המורכבים ביותר בחוק עבודת הנוער נוגע לשעות העבודה. עו"ד פלד-טל מציינת כי משך יום העבודה צריך להיות עד שמונה שעות, כאשר מעל שש שעות הוא חייב לכלול הפסקה של 45 דקות, מתוכה לפחות 30 דקות ברציפות. שבוע עבודה הוא בן 40 שעות.
האם בני נוער יכולים לעבוד שעות נוספות?
עו"ד פלד-טל: "אסור להעסיק בני נוער בשעות נוספות. זה חשוב מאוד - גם אם הנער מעוניין לעבוד יותר כדי להרוויח יותר, זה פשוט לא חוקי".
ומה לגבי עבודת לילה?
"אסור להעסיק בני נוער בין השעות 20:00 בערב עד 8:00 בבוקר. נער או נערה שסיימו את חוק לימודיהם לפי חוק חינוך חובה יכולים לעבוד עד 22:00 בלילה והחל מהשעה 06:00 בבוקר".
עוד היא מציינת חריג מיוחד לתקופת החופשות: "בזמן חופשות לימודי, וכשאין לימודים ביום המחרת, מותר להעסיק נוער עד השעה 01:00. אבל במידה ושעת סיום העבודה היא אחרי השעה 23:00, על המעסיק להחזיר את הנער או הנערה לבית בעצמו או לדאוג להסעה, בתוך חצי שעה ממועד סיום העבודה".
האם מותר לבני נוער לעבוד בשבתות?
"על פי חוק, אסור להעסיק בני נוער במנוחה השבועית - שבת אצל יהודים, שישי או שבת או ראשון אצל בני דתות אחרות".
מה הם המסמכים שחייבים לדרוש?
אף שמדובר לרוב בעובדים זמניים, החוק קובע הוראות באשר לאופן העסקתם בפועל. עו"ד פלד-טל מסבירה כי המעסיק חייב למסור לנער או לנערה הודעה בכתב על תנאי ההעסקה בתוך שבעה ימים מתחילת העבודה. "מומלץ", היא מוסיפה, "לדרוש את המסמך הזה במידה שלא קיבלתם אותו. בנוסף, העסקת נוער מחייבת קבלת אישור רפואי מרופא משפחה שנתן אישור רפואי להעסקתו. מדובר באישור שצריך להשיג לפני תחילת העבודה".
האם יש עוד זכויות שהורים ובני נוער צריכים להכיר?
"כן, למשל בנוגע להחזר נסיעות. חשוב לדעת שמגיע לנער העובד החזר על נסיעות לעבודה והביתה, לפי עלות כרטיסי הנסיעה בפועל או עלות חופשי חודשי, או עד לתקרה של 22.60 שקל ליום.
"זכות שלא כולם מכירים נוגעת לפיצויי פיטורים. התפטרות מהעבודה לרגל גיוס לשירות סדיר (כולל שירות במשטרה ובשב"ס) מזכה בתשלום פיצויי פיטורים, אם עבדתם לפחות שנה ברצף באותו מקום עבודה, או לפחות שנה במצטבר אם היו הפסקות שלא עלו על שישה חודשים.
"בנוסף, בני נוער זכאים לצבור ולנצל ימי חופשה ומחלה כמו כל עובד אחר ואפילו זכאים לדמי הבראה במידה והם צוברים ותק של מעל שנה באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק. פנסיה, לעומת זאת, משולמת רק החל מגיל 20 (לנשים) ומגיל 21 (לגברים)".
תחום נוסף שעו"ד פלד-טל מתייחסת אליו הוא עבודה בהופעות ובפרסומות. "בחוק", היא מסבירה, "יש הוראות ספציפיות לגבי העסקת ילדים ונוער בהופעות ובפרסומות. זה תחום שדורש אישורים מיוחדים ותנאים נוספים, ומומלץ לקבל יעוץ פרטני לגביו במידה והוא רלבנטי".
למה כל זה חשוב?
"תחום דיני העבודה נחשב לאחד מהתחומים הדינמיים ביותר בעולם המשפט", מסבירה עו"ד פלד-טל. "הרבה מן הפסיקות של בתי הדין לעבודה אינן מתבססות באופן ספציפי על חוק כזה או אחר, אלא על עקרונות יסוד בשיטת המשפט הישראלית, כגון תום לב ושוויון".
לדבריה, "הניווט בין כל החוקים, צווי ההרחבה, ההסכמים הקיבוציים ופסקי הדין של בתי הדין לעבודה, מקביל במידה מסוימת לכניסה לתוך מבוך". בדיוק בגלל הסיבה הזו, חשוב שההורים יכירו את הזכויות הבסיסיות של בני הנוער שלהם".
עו"ד פלד-טל מסכמת עם כמה עצות מעשיות:
> תמיד לבדוק שהשכר תקין - לוודא שבן הנוער מקבל את שכר המינימום הנכון לגילו.
> לדרוש את כל המסמכים - הודעה בכתב על תנאי ההעסקה, תלוש שכר ודו"ח שעות חודשי.
> לעקוב אחרי שעות העבודה - לוודא שהכל מתבצע בהתאם לגבולות החוק.
> לא להסס לפנות לייעוץ - במקרה של ספק או בעיה.
"בסופו של דבר, העבודה הראשונה של נער או נערה צריכה להיות חוויה חיובית שמכינה אותם לעולם העבודה", מסכמת עו"ד פלד-טל. "כשההורים יודעים מה הן הזכויות, הם יכולים לוודא שהחוויה הזו אכן תהיה חיובית ובטוחה".
החופש הגדול כבר כאן, ואיתו גם ההזדמנות הראשונה של בני הנוער להיכנס לעולם העבודה. עם הכנה נכונה וידע בזכויות, החוויה הזו יכולה להיות נקודת פתיחה מצוינת.
* המידע במאמר זה הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי
(צילום ראשי: שאטרסטוק)