הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת חוק המפלגות (תיקון מס' 17) (שקיפות, ניהול חשבונות והגבלות בדבר הכנסות והוצאות לפני רישום מפלגה), התשע"ב-2012, של חברי הכנסת יריב לוין (הליכוד) ועתניאל שנלר (קדימה).
הצעת החוק קובעת חובת דיווח ושקיפות על כספים שיגייס מתמודד לכנסת לצורך התמודדותו בבחירות.
מליאת הכנסת אישרה לפני שבועיים בקריאה טרומית תיקון לחוק המפלגות. לפי ההצעה המקורית, אם אדם בכתב או בעל-פה, במפורש או בהתנהגות, על כוונתו להתמודד בבחירות לכנסת, מבלי להצטרף למפלגה קיימת, עליו להגיש בקשה לרישום מפלגה תוך 14 יום מיום ההכרזה.
הנוסח שאושר בטרומית לא יכול לעמוד חוקתית
בחוות דעת של היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד אייל ינון, נכתב כי: "הנוסח אשר אושר בקריאה הטרומית אינו יכול לעמוד חוקתית, בשל חיובו של כל אדם שמצהיר על רצונו להתמודד בבחירות, להתאגד באופן מיידי כמפלגה".
דיווח למבקר המדינה
בעקבות חוות הדעת, דנה ועדת הכנסת בנוסח מתוקן ושונה מההצעה שאושרה במליאה. לפי ההצעה החדשה, אדם שמצהיר על כוונה להתמודד, צריך לנהל תרומות שקיבל והוצאות שהוציא בחשבון בנק נפרד ולפי הנחיות שקבע מבקר המדינה לעניין ניהול מערכת חשבונות.
המצהיר על כוונה להתמודד ימסור למבקר המדינה, לא יאוחר מששה שבועות לאחר תום התקופה, דו"ח על מערכת החשבונות שניהל למימון ההתמודדות בבחירות ועל תרומות שקיבל והוצאות שהוציא באותה תקופה.
המצהיר על כוונה להתמודד, ימסור למבקר המדינה הודעה על כל תרומה שקיבל מתורם, בתוך 14 ימים מיום שקיבל את התרומה. מבקר המדינה יפרסם את פירוט התרומות עם קבלת ההודעה על כך.
בדיון שהתקיים בוועדה להכנת ההצעה לקריאה הראשונה, אמר ינון כך: "עמדנו על האיזונים הנדרשים בין הערכים המתגוששים בזירה: מצד אחד החובה לשמור על חופש הביטוי הפוליטי. גם תרומה של אזרחים, נחשבת למימוש חופש הביטוי הפוליטי, ועל הזכות להתמודד בבחירות... ולא לחסום את היכולת של שחקנים חדשים להיכנס לזירה הפוליטית. ומצד שני ערכים שאף הם ערכי יסוד במשטר דמוקרטי; חובת השקיפות, ההקפדה על טוהר המידות ויצירת כללים שוויוניים ככל הניתן, בין המתמודדים בזירה".
ינון הצביע על חוסר הקוהרנטיות שנוצרת בין מפלגה קיימת, שאינה מיוצגת בכנסת ואינה מוגבלת כיום בתקרת הוצאות לבין ההגבלה המוצעת. לדעתו, מדובר בשינוי קונספטואלי. ינון הציע ליו"ר הועדה, ויוזם החוק, ח"כ יריב לוין, להקים צוות מקצועי בהשתתפות נציגי הכנסת, משרד המשפטים ומבקר המדינה.
29 ח"כים תמכו בהצעה ו-4 התנגדו לה. ההצעה תוחזר לוועדת הכנסת להכנתה לקריאה השנייה והשלישית.
"חוק לפיד 2" אושר בכנסת בקריאה ראשונה
ע"פ הצעת החוק, מתמודד בבחירות יחויב לדווח למבקר המדינה על תרומות והוצאות
מאת: מערכת משפטי
13.03.12
תאריך עדכון: 13.03.12
3 דק'

- כן0
- לא0
מידע משפטי נוסף שעשוי לעניין אותך
רוצים להתייעץ עם עורך דין?
עורכי דין בתחום
הנשיא ויצמן|18|עפולה|
פלילי, העסקת עובדים זרים לא חוקיים, פגיעה בביטחון המדינה, שוחד, זיוף והונאה, עבירות רכוש, עבירות המתה, מחיקת רישום פלילי, עבירות סמים, ייצוג קטינים, עבירות אלימות, עבירות מין, חקירה ומעצר
ירמיהו|43|ירושלים|סנטר 1, קומה ב',
אימוץ ילדים, פונדקאות, מקרקעין ונדל"ן, דיני משפחה וגירושין, העברת זכויות דירה, הסכמי מכר, חוזי שכירות, הסכמי שהות, ייפוי כח מתמשך, ייפוי כח, הסכמי חלוקת עזבון, מזונות, הסדרי ראייה, אבהות, חטיפת ילדים, הסכמי ממון, ירושות וצוואות, אפוטרופסות, אלימות במשפחה, נישואים אזרחיים, ידועים בציבור, חלוקת רכוש, בית דין רבני, גירושין, גישור, פלילי
יצחק מודעי|2|רחובות|פארק העסקים הורוביץ
דיני עבודה, רשלנות רפואית, תביעות בבית משפט, נזיקין ותאונות, נוטריון, מקרקעין ונדל"ן, פלילי, דיני משפחה וגירושין, תביעות כספיות, ביטוח לאומי, נזקי גוף, תאונות עבודה, תאונות דרכים, צוואה נוטריונית, תצהיר נוטריוני, ייפוי כוח, תרגום נוטריוני, העברת זכויות דירה, הסכמי מכר, פינוי שוכר, חוזי שכירות, רכישת דירה יד שניה, העסקת עובדים זרים לא חוקיים, פגיעה בביטחון המדינה, שוחד, זיוף והונאה, עבירות רכוש, עבירות המתה, מחיקת רישום פלילי, עבירות סמים, ייצוג קטינים, עבירות אלימות, עבירות מין, חקירה ומעצר, חוזי עבודה, פיצויי פיטורין, ועדי עובדים, זכויות נשים, שימוע לפני פיטורין, הסכמים קיבוציים, זכויות עובדים, הסכמי שהות, ייפוי כח מתמשך, ייפוי כח, מזונות, הסדרי ראייה, אבהות, חטיפת ילדים, הסכמי ממון, ירושות וצוואות, אפוטרופסות, אלימות במשפחה, ידועים בציבור, חלוקת רכוש, בית דין רבני, גירושין, פטור ממס הכנסה, נפגעי עבודה
מאמרים נוספים

חוק הגנת הצרכן - מדריך מקיף לזכויותיכם
חוק הגנת הצרכן מבהיר: מה מגיע לכם בביטול עסקה, החזרת מוצרים, עסקאות אשראי וזכויות בתקופת המלחמה ובכלל
מאת:מערכת זאפ משפטי
26.06.258 דק'

ההורים שלנו מתבגרים – איך נגן עליהם באמת?
כשההורים מתבגרים, האחריות נופלת על בני המשפחה אבל איך נזהה סימני ניצול? מה ההבדל בין ייפוי כוח לאפוטרופסות וכיצד אפשר להגן על ההורה בלי לעורר סכסוך משפחתי?
26.06.253 דק'

לא רק עבריינים: למה גם חפים מפשע צריכים עורך דין בחקירה?
עו"ד פלילי דניאל שטיינברג כהן מתאר את הגבולות המטושטשים שבין תשאול לחקירה, מסביר מתי מומלץ לשמור על זכות השתיקה ולמה אפילו עדים צריכים להתייעץ עם עורך דין
25.06.256 דק'