עו"ד אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון. "כל לשכת נתניהו מעורבת בחקירות פליליות וזה פשוט מטורף". צילום: רז חדד
ערב יום העצמאות ה-77 למדינת ישראל, שוחחנו עם עו"ד אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון, הידוע במאבקו לשמירה על טוהר המידות בשלטון ומי שמנהל מערכה משפטית רחבת היקף מול הממשלה, ולרוב בהצלחה מרובה. בצל מה שהוא מגדיר כטירוף וטרלול, עו"ד שרגא משתף בתפישתו לגבי משמעותם של ערכים, הסכנה בפשרה במתווה המשפטי ולמה לדעתו לא יהיה פה משבר חוקתי.
עו"ד שרגא, בשבוע שעבר ציינו 77 שנה למדינת ישראל - כמי שנאבק במשך עשורים למען שלטון החוק בישראל, מהי המשמעות עבורך?
"עצמאות היא משמעות קיומית עבורי. יום העצמאות תמיד היה סמל למגילת העצמאות, לחזון של מדינה יהודית, דמוקרטית, ליברלית וחופשית, עם חירויות וזכויות. לא רק במובן של ישות מדינתית, אלא גם כעצמאות של כל אחת ואחד מאיתנו, כפרטים בעלי זכויות וחובות, כחלק מהחיבור לקולקטיב.
"המושג 'מולדת' טומן בחובו תובנות רבות לגבי החובה שלנו לזכור מאין באנו – לזכור תמיד את השואה, לזכור שיצאנו מתוך החורבן כדי להקים מדינה קטנה שתהיה אור לגויים, מדינה שבה נוכל לחיות כבני חורין. אני אומר בכאב שהשנה מדובר ביום עצמאות עצוב וכואב מאוד. כאשר מנסים לרסק את מבנה המשטר הדמוקרטי במדינת ישראל וזונחים ערכים בסיסיים כמו רעות, פדיון שבויים וערבות הדדית – ערכים שהיו חלק מהמהות שלנו כישראלים – התחושה היא קשה מאוד.
"התחושה היא של פגיעה אנושה מצד מנהיגינו בעם. מנהיגים ששלחו את ילדינו לקרב – ואני עצמי שלחתי שישה ילדים לקרב – כדי להחזיר חטופים וכדי להילחם בראשי הנחש, אם זה חמאס ואם זה חיזבאללה. ובכל זאת, בלשכת ראש הממשלה יושבים אנשים שמקבלים כסף ממדינות תומכות טרור ופועלים לסיכול מאמצי העצמאות ולהחזרת השבויים. זה כואב מאוד ומערער את כל ערכי היסוד שעליהם גדלנו, שעליהם נלחמנו ונאבקנו. הרבה מאוד סמלים קהילתיים מתערערים והרבה מאוד פצעים נפשיים נפתחים".
התנועה בראשותך הגישה בחצי השנה האחרונה עתירות בנושאים רבים, החל ממינויים שנויים במחלוקת כמו זה של רואי כחלון לנציב שירות המדינה ודני לוי למפכ"ל המשטרה, דרך הטבות לאברכים בביטוח לאומי ובמעונות יום ועד לסוגיות כמו אבטחת יאיר נתניהו. האם אין חשש שפיזור המאבק על פני חזיתות כה רבות מחליש את האפקטיביות שלו? האם לא עדיף להתמקד במספר מצומצם של מאבקים אסטרטגיים במקום לירות לכל הכיוונים?
"יש לנו אסטרטגיה ברורה מאוד. ראשית, לחזק ולהשאיר את התנועה לאיכות השלטון חיה, נושמת ובועטת, שכבר למעלה מ-30 שנה פועלת ב-360 מעלות. יש לנו רקורד של פעילות עקבית ורבת שנים. חלק מתפישת העולם והאסטרטגיה שלנו מתמקדת בשלושה נושאי ליבה, אך במקביל יש לנו גם מה שנקרא תפישת 'ביטחון שוטף', כלומר, אין אירוע שבו אנחנו לא מגיבים.
"תחת ממשלת נתניהו וסוכני הכאוס שלו נזרקים כל הזמן כדורים לאוויר במטרה לבלבל, להתיש ולשבור את רוחנו. לכן, גיבשנו מדיניות ברורה: לא לאפשר קבלה של אף החלטת ממשלה לא חוקית, לא לתת יד לאף חקיקה אנטי דמוקרטית ולהגיב לכל ניסיון כזה. זו הסיבה שאת רואה מגוון רחב של הליכים משפטיים וכלים אחרים שאנחנו מפעילים כדי להילחם בכל תא סרטני שמאיים על מבנה המשטר במדינת ישראל.
"במקביל, יש לנו נושא ליבה מרכזי – נושא השוויון בנטל. זה נושא שאנחנו נאבקים עליו כבר 27 שנה והצלחנו להביא לביטול חוק טל, לביטול חוק שקד וכיום אנחנו שוב נאבקים בנושא בבית המשפט העליון. השוויון בנטל הוא מהותי וקריטי לעתידה של המדינה. רק הבוקר נודע שמאריכים את שירות החובה בארבעה חודשים ללוחמי צה"ל – נושא שהוא בליבת העשייה שלנו. אני גם מאמין שזה הנושא היחיד שיכול לפרק את הממשלה הזו, מפני שהיא לא תתפרק מבחוץ אלא רק מבפנים.
"נושא נוסף באסטרטגיית הליבה שלנו הוא קידום ועדת חקירה ממלכתית. אנחנו מאמינים שמדובר באירוע שחייב להיחקר ושוועדת החקירה תביא גם לתוצאות משמעותיות. אנחנו מנהלים מאבק בבית המשפט העליון, תוך עמידה על כך שיש אחריות מיניסטריאלית על כל הממשלה הזו והיא צריכה לשלם את מחיר המחדל החמור. כמובן, גם הדרגים הנוספים המעורבים צריכים לתת את הדין.
"אנו פועלים אסטרטגית גם לטווח הארוך – קידום חוקה למדינת ישראל. אנחנו עמלים על כך במשך שנים רבות, ולצד זאת פועלים, כאמור, לפי אסטרטגיית 'ביטחון שוטף'. אנחנו פועלים גם לרוחב וגם לאורך בכל המימדים".
תוכל לספר על העתירה להרחיק מלשכת רוה"מ את יועצי נתניהו החשודים בפרשת הקשרים הקטאריים?
"שוב – טירוף וטרלול. כל לשכת נתניהו מעורבת בחקירות פליליות וזה פשוט מטורף. מדובר בחקירות שונות: חקירות על שיבוש הליכי משפט, חקירה שמתנהלת על ידי השב"כ בנושא הדלפת מסמכים וגם חקירה בנושא כספים קטאריים ששולמו לכאורה לאנשים המעורבים בפרשה.
"בנוסף, יש פרשה נוספת שבה מעורב צחי ברוורמן, הנוגעת לזיוף פרוטוקולים של ישיבות ממשלה. זו פעילות עבריינית מקצה לקצה. הגשנו עתירה לבית המשפט העליון בדרישה להרחיק את כל אותם אנשים מלשכת ראש הממשלה. זאת, לאור העובדה שאין להם סיווג בטחוני מתאים.
"מעבר לכך, לפי חוק שירות המדינה, כאשר נפתחת חקירה פלילית נגד עובד ציבור, הוא מושעה מעבודתו. במקרה הזה, נפתחו מספר חקירות כנגד מרבית אנשי לשכת נתניהו ולכן, ראשית אנו דורשים להשעות אותם, ושנית – להרחיק אותם ולמנוע מהם כל קשר לעבודה, במיוחד בתקופה רגישה כל כך כשאין להם כל סיווג בטחוני".
בעקבות תצהיר ראש השב"כ, האם אנו עומדים בפני משבר חוקתי אמיתי? כיצד אתה מפרש את האמירה המיוחסת לראש הממשלה לגבי נאמנות אישית על פני נאמנות למדינה?
"שמענו אמירות כאלו יותר מדי פעמים בשנה האחרונה, גם מפיו של יריב לוין בפרשת נשיא בית המשפט העליון וגם חדשות לבקרים מפיו של השר קרעי, שסבור שהוא אל עליון ואינו חייב לציית לשלטון החוק.
"אין לי ספק שהדברים שנאמרו על ידי ראש השב״כ הם דברים חמורים וצריכים להיחקר, ואם ראש הממשלה יגיע לצומת הזה שבו הוא ידרוש נאמנות לו ולא לבג״ץ, זה יהיה צומת הנבצרות שלו, והוא קרוב מאוד לפינה הזאת של נבצרות ראש הממשלה. בין אם הוא לא יציית לפסקי דין של בית המשפט העליון, או בין אם הוא ינסה להדיח את היועצת המשפטית לממשלה, הוא ממש אוטוטו בצומת. הוא כבר עבר כל קו אדום, הוא עשה הכל כדי להיות נבצר. אם הוא יחזיק בעמדתו, שכשלעצמה מצדיקה חקירה פלילית, וימאן לציית לבג״ץ, הוא יגיע לצומת הנבצרות".
אתה חושש מפני משבר חוקתי?
"אני מאמין שלא יהיה כזה ואני מקווה ומאחל לנתניהו שלא יעמיד את מערכת המשפט בניסיון, כי כמו שהשופטים האלה יודעים להתמודד עם עברייני משפחות הפשע, הם יודעים גם להתמודד עם ראש ממשלה. הם כבר הוליכו ראש ממשלה ונשיא לכלא, אז אם הוא חושב שהוא לא יציית לפסקי דין של בית המשפט העליון, ואם מישהו במשטרה חושב שכשבית המשפט העליון יורה לו לעצור את ראש הממשלה, הוא לא יעשה את זה, ובכן, טעות בידם".
77 שנה אחרי הקמת המדינה, האם אנחנו מתרחקים מערכיה המקוריים כפי שבאו לידי ביטוי במגילת העצמאות?
אין לי ספק שכן. יום-יום, שעה-שעה, הלוחות הטקטוניים מתרחקים אחד מהשני – לצערי הרב, אנחנו מדינה פחות דמוקרטית ופחות ליברלית ממה שהאבות המייסדים יכלו ופיללו".
במאבקך ארוך השנים, אתה רואה שינוי ביחס הציבור והממסד למושגים כמו "שחיתות שלטונית" ו"ניגוד עניינים"?
"אני רואה בהחלט שינוי. אני חושב שהרבה שנים גיחכו כשקמתי ואמרתי ששחיתות מהווה איום קיומי על חייה של מדינת ישראל. כולם אמרו שאנחנו גוזמאים, אבל אני חושב שהשנים האחרונות הוכיחו לכולם את המשמעות של שחיתות. הבינו רבים וטובים שהשחיתות משחיתה כל חלקה טובה לרבות את בסיסי המבנה המשטרי במדינת ישראל, כך שיש התפכחות בתובנה, לפחות אצל חלק מהציבורים. אין עדיין דיון כן ואמיתי להילחם במחלה. המחלה הזאת פשוט משמידה מדינות, משמידה אימפריות, אבל אני חושב שלפחות אצל חלק מהציבורים יש הבנה לסכנה שבמצב".
האם לפי דעתך יש מקום לפשרה בנושא הרפורמה המשפטית, או שאתה רואה את המאבק כהכל או כלום?
"לא יכולות להיות פשרות על מבנה המשטר. לא ייתכן שתהיה פשרה שבמסגרתה הרשות המבצעת תשלוט ברשות השופטת – אין חיה כזאת. פשרה כזו מובילה אותנו למונרכיה, לאוטוקרטיה, לדיקטטורה. היא מרסקת את מבנה המשטר הדמוקרטי, שהבסיס שלו הוא הפרדת רשויות. אם אנחנו מתנתקים מהבסיס הזה, אנחנו מאבדים את היכולת לשחק את המשחק הדמוקרטי. כבר היום, לצערי הרב, הרשות המחוקקת נשלטת על ידי הרשות המבצעת.
"אסור שתהיה שום פשרה בנושא הזה. בדיוק כפי שאינני מצפה מהציבור החרדי להסכים לפשרות בענייני כשרות - למשל להסכים לאכול בשר חזיר פעמיים בשבוע – כך גם אנחנו לא נסכים לפשרות שמובילות לפגיעה בהפרדת הרשויות ובמשטר הדמוקרטי".
כיו"ר התנועה לאיכות השלטון, מהו ההישג הגדול ביותר שלכם עד כה ומה הכישלון הצורב?
"אני חושב שההישג הגדול ביותר שלנו היה פסק הדין בעניין עילת הסבירות, שניתן בהרכב של 15 שופטים בבית המשפט העליון. זהו הישג משפטי מזהיר שלא היה כמותו לפני כן, ואני מתאר לעצמי שגם לא יהיה בעתיד. מדובר בפסק דין תקדימי שבו התנועה לאיכות השלטון ואני, כמי שהוביל וחתם על העתירה, הצלחנו לקבוע תקדים היסטורי. זה קורה פעם בחיים, ש-15 שופטים מתכנסים ומקבלים החלטה כל כך משמעותית. הניצחון המזהיר הזה החזיר את עילת הסבירות לארגז הכלים של השופט החוקתי-מנהלי.
"מעבר לכך, החשיבות האדירה של פסק הדין היא בכך שנקבע שמדינת ישראל מושתתת על שני עקרונות יסוד – הגרעין הדמוקרטי והגרעין היהודי, וכן נקבע שלבית המשפט העליון יש סמכות לבטל חוקי יסוד. זה פסק דין היסטורי בכל קנה מידה ובכל מופע.
"לעומת זאת, הכישלון הכואב ביותר שלנו, לצערי הרב, היה בפסק הדין בבג"ץ בנושא הטלת המנדט להרכבת ממשלה על אדם שיש נגדו כתבי אישום. עתרנו, טענו, הזהרנו בכל מקום אפשרי שאדם שיש נגדו שלושה כתבי אישום חמורים בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים אינו כשיר, לא נורמטיבית, לא משפטית ולא פונקציונלית, לכהן כראש ממשלה.
"אמרתי והזהרתי שרומא תעלה בלהבות ונתניהו ינגן בכינור. לצערי, רומא אכן עלתה בלהבות ועדיין עולה ונתניהו מנגן בכינור. הילדים שלנו מוקרבים על מזבח האומה וכל מה שהזהרנו מפניו התרחש. כן, זה כישלון אדיר. אמנם אני סבור שזה כישלון גדול יותר של השופטים, אבל אין ספק שזהו פסק דין לדיראון עולם. המשטר נפגע, שיטת המשטר נשחקה וכל התרחישים הנוראיים שחששנו מהם התממשו בעקבות פסק הדין האיום הזה".